Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Zemiakové krokety so syrom Provolone

3. 8. 2023Perfetto
Príprava / Varenie 120 min
Počet porcií 5 porcie
Náročnosť receptu Stredná obtiažnosť
Počet ingrediencií 10

Ingrediencie

  • Múčne zemiaky (neošúpané) 800 g
  • Vajíčka 3 ks
  • Parmezán (čerstvo nastrúhaný) 60 g
  • Provolone (nákrájané na tyčinky) 120 g
  • Prosciutto cotto (nákrájané na kocky) 80 g
  • Strúhanka 100 g
  • Rastlinný olej (na vyprážanie) 1 l
  • Soľ podľa potreby
  • Čierne korenie podľa potreby
  • Čerstvá bazalka na ozdobu

Postup

Celé neošúpané zemiaky uvaríme vo veľkom hrnci a dostatočnom množstve osolenej vody asi 45 minút pokiaľ zemiaky zmäknú. Keď sú zemiaky úvarené scedíme a ošúpeme ich potom ich vyklopíme do misy kde ich roztlačíme pučiakom na zemiaky.
  

Jedno z vajec oddeľte, zvyšné 2 vajička budeme použivať. Využijeme jedno celé vajičko a z druhého vajíčka využijeme iba žĺtok, vmiešajte ich do zemiakov a následne pridajte parmezánom, dobre premiešajte. Tak pridáme na kocky nakrájané prosciutto cotto a zase premiešame. Podľa chuti ochutíme soľou a korením.  

Z hmoty vytvarujeme kroketky a zatlačte do každej zvlášť syr Provolone. Vajíčko a bielko, ktoré sme si na začiatku oddelili rozbijeme do taniera a rozšľaháme so štipkou soli, poprípade korenia. Do ďalšieho taniera si vysypeme strúhanku, aby sme si vedeli kroketky pekne obaliť pred vyprážaním.   

Rastlinný olej rozpálime na teplotu vyprážania. Kroketky si obalíme najrpv v rozšľahanom vajíčku a tak ich obalíme aj v stráhanke. Kroketky vysmažíme v oleji do zlatista. Keď sú kroketky vysmažené, osušíme ich na papierových kuchynských utierkach. Servírujeme ich na teplom tanieri pekne poskladané a ozdobené lístkami bazalky. Podávajte s omáčkou podľa chuti, my sme zvolili majonézu.