Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Škvarkové šatôčky s morušovou marmeládou

4. 7. 2023Perfetto
Príprava / Varenie 180 min
Počet porcií 6 porcie
Náročnosť receptu Stredná
Počet ingrediencií 10

Ingrediencie

  • Hladká múka typu "1" 400 g
  • Sušené kvasnice 7 g
  • Mlieko 250 ml
  • Cukor 50 g
  • Maslo 50 g
  • Vajcia 2 ks
  • Soľ 1 ČL
  • Marmeláda z čiernej moruše Podľa potreby
  • Pomleté škvarky 250 g
  • Maslo (na potretie) 30 g

Postup

Pripravíme si suroviny na prípravu tohto receptu, rozpustíme si maslo a pomelieme škvarky.

Kvások:

Ohrejeme si mlieko (nesmie vrieť), do ktorého pridáme cukor a primiešame droždie. Necháme odstáť cca 15 minút v teplom prostredí, aby sa nám vytvoril kvások do cesta.

Cesto:

Do väčšej misy si preosejeme múku, prilejeme pripravený kvások, pridáme soľ, vajce a všetko spolu dobre premiešame. V závere ešte prilejeme rozpustené maslo a rukou vypracujeme kompaktnú hmotu. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť v teplom prostredí cca 50 minút.

Cesto po vykysnutí na doske vyhnetieme aby sme vytlačili vzduch a rozvaľkáme valčekom na hrúbku asi 0,5 centimetra. Lyžičkou nanesieme na cesto pripravenú hmotu pomletých škvariek a cesto poprekladáme ako lístkové. Zakryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať. Následne cesto opäť rozvaľkáme a proces pridávania škvariek a prekladania zopakujeme ešte dvakrát.

Medzičasom si predhrejeme si rúru na 180°C. Rozvaľkané cesto si pokrájame na rovnomerné štvorce a na každý umiestnime primerané množstvo marmelády z čiernej moruše. Každý štvorec následne uzavrieme do tvaru šatôčky a poukladáme na plech. Šatôčky potrieme vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry na cca 20 minút. Rozpustíme si maslo a ešte teplé šatôčky hneď po upečení potrieme týmto maslom. Prajeme dobrú chuť :)