Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Rizoto Speck

10. 3. 2021Perfetto
Príprava / Varenie 20 min
Počet porcií 2 porcie
Náročnosť receptu Jednoduchý
Počet ingrediencií 10

Ingrediencie

  • Rizoto Speck 250 g
  • Zeleninový bujón 1 l
  • Biele víno 0,15 l
  • Maslo 100 g
  • Parmezán 100 g
  • Cesnak strúčik 2 ks
  • Olivový olej 3 pl
  • Hrubozrnná soľ Podľa potreby
  • Celé čierne korenie Podľa potreby
  • Tymian Podľa potreby

Postup

Príprava tohto rizota je veľmi jednoduchá. V menšom hrnci si uvaríme zeleninový bujón a očistíme cesnak/poprípade využijeme cesnakové plátky. Parmezán si postrúhame na jemnom strúhadle. 

Na panvici si prehrejeme olivový olej a následne v ňom krátko orestujeme cesnak aby sme získali krásnu arómu, hneď si pridáme aj zmes rizota a spolu zarestujeme. Podlejeme bielym vínom a zredukujeme aby sa nám odparil alkohol.

Do tejto zmesi vlejeme malú časť bujónu, okoreníme a osolíme. Pridáme aj lístky tymianu/môžme použiť aj sušený. Občasným premiešaním a postupným pridávaním vývaru rizoto uvaríme tak aby bola ryža správne dovarená. Odstavíme a pridáme väčší kus masla. Zľahka premiešame aby sme dosiahli krémovú konzistenciu.

Na stôl servírujeme v liatinovej zapekacej panvici a tým zabezpečíme teplotu a krémovitosť rizota aj počas spoločnej večere. Posypeme parmezánom a podávame s bielym vínom typu Ribolla Gialla.