Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Rizoto s artičokmi

4. 2. 2021Perfetto
Príprava / Varenie 30 min
Počet porcií 6 porcie
Náročnosť receptu Jednoduchý
Počet ingrediencií 12

Ingrediencie

  • Artičoky 200 g
  • Ryža na rizoto 300 g
  • Parmezán 100 g
  • Zeleninový bujón 1 l
  • Červená lahôdková cibuľa menšia 1 ks
  • Cesnak strúčik 4 ks
  • Olivový olej chilli 3 pl
  • Maslo 100 g
  • Morská soľ Podľa potreby
  • Celé čierne korenie Podľa potreby
  • Biele suché víno 1,5 dcl
  • Citrónová šťava Podľa potreby

Postup

V menšom hrnci si uvaríme zeleninový vývar z bujónu a v panvici budeme pripravovať základ na rizoto. Očistíme si cibuľu, cesnak a nakrájame si artičoky nakladané v oleji. Ryžu si prepláchneme, necháme odtiecť a môžeme variť.

Na panvici si prehrejeme chilli olivový olej a v ňom orestujeme cibuľu aj cesnak. Po chvíľke pridáme ryžu, ktorú taktiež orestujeme v tomto základe. Prilejeme pohár bieleho suchého vína a necháme odpariť. Následne už začneme prilievať vývar, ktorý sme si predpripravili v hrnci.

Keď je ryža pripravená aldente, môžme pridať aj nasekané artičoky, osolíme, okoreníme a pokračujeme vo varení s postupným pridávaním vývaru. Opatrne s vývarom aby sme rizoto veľmi neriedili. Keď už máme ryžu uvarenú, odstavíme ju a nasleduje časť keď rizoto dostaneme do krémovej podoby a to pridaním masla. Na vyladenie chute pridáme citrónovú šťavu. 

Servírujeme s postrúhaným parmezánom a podľa dostupnosti aj s bylinkami. Takéto rizoto výborne sprevádza ľahké svieže víno typu Pinot Grigio.