Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Lieskovcový cheesecake

23. 2. 2024Perfetto
Príprava / Varenie 400 min
Počet porcií 10-12
Náročnosť receptu Stredná
Počet ingrediencií 22
  • Mliečna čokoláda 60 g Ganáž
  • Lieskovcová pasta 25 g Ganáž
  • Smotana 30-36 % 80 g Ganáž
  • Trimolin/Glukózový sirup 12 g Ganáž
  • Instantná kávu 0,5 čajovej lyžičky Ganáž
  • Maslo 95 g Základ
  • Cukor 80 g Základ
  • Žĺtok 18 g Základ
  • Múka Dolci e Frolle 130 g Základ
  • Mleté lieskové orechy 70 g Základ
  • Kakaový prášok 30 g Základ
  • Soľ 1-2 g Základ
  • Maslo 20-45 % Základ
  • Mascarpone 580 g Krém
  • Vajcia 2 ks Krém
  • Mliečna čokoláda 110 g Krém
  • Lieskovcová pasta 110 g Krém
  • Smotana 30-36 % 160 g Krém
  • Soľ 1-2 g Krém
  • Tyčinka instantného espressa (3,6 g) 2 ks Krém
  • Nasekané lieskové orechy 60 g Krém

Postup:

Rozpustené maslo vymiešame s kryštálovým cukrom a vyšľaháme do nadýchanej peny. Pridáme žĺtok a znova trochu šľaháme, potom pridáme múku, najemno pomleté lieskové oriešky, kakao, soľ a rýchlo premiešame, pokiaľ sa cesto spojí a vytvorí sa drobivá konzistencia.

Na plech vystlaný papierom na pečenie dáme krehké drobivé cesto, rovnomerne rozložíme a dáme do mrazničky aspoň na 30 minút. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 - 170 stupňov asi 14 - 16 minút. Upečené krehké cesto by malo byť veľmi chrumkavé.

Upečené cesto necháme úplne vychladnúť a pomocou kuchynského robota ho pomelieme na jemno a tak pridáme 20 - 45 g rozpusteného masla a dôkladne premiešame.

Mäkkým maslom alebo kokosovým olejom potrieme odnímateľné steny okrúhlej formy na pečenie, ktorej dno by malo byť pokryté papierom na pečenie alebo fóliou. Korpus koláča vytvarujeme tak, že pomletú hmotu pritlačíme na boky a dno formy a pomocou lyžice uhladíme. Formu s korpusom dáme do mrazničky aspoň na 30 minút.

Pomocou lopatkového alebo plochého šľahacieho nástavca vymiešame mascarpone a cukor do hladka a následne po jednom pridávame vajíčka a šľaháme. Pridáme rozpustenú mliečnu čokoládu, lieskovo-orieškovú pastu a miešame do hladka potom prilejeme smotanu, pridáme soľ, instantnú kávu a dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme kúsky opražených lieskových orieškov a miešame, kým sa úplne zapracujú.

Do formy nalejeme pripravenú hmotu a v predhriatej rúre na 110 – 130 stupňov pečieme 80 - 120 minút vo vodnom kúpeli. Cheesecake by sa mal po upečení v strede mierne chvieť ako puding. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote a potom ho vložíme do chladničky na 10 - 12 hodín.

Po vybratí koláča z chladničky zahrejeme strany tortovej formy pomocou teplovzdušnej pištole alebo sušiča vlasov a potom veľmi opatrne vyberieme obvod formy.

Do misky mixéra vložíme čokoládu a lieskovo-orieškovú pastu. Do hrnca nalejeme 100g smotany, pridáme cukrovú vodu (trimolin), instantnú kávu a za stáleho miešania privedieme k bodu varu, ale nevaríme, potom zalejeme čokoládu a lieskovo-orieškovú pastu. Necháme pár minút pôsobiť a rozmixujeme do hladka. Túto hmotu nalejeme na úplne vychladnutý cheesecake a odložíme na 2 - 3 hodiny do chladničky. Po zatuhnutí dozdobíme cheesecake lieskovými orieškami alebo aj kúskami jedlého zlata podľa fantázie.

Allora! Suroviny na recept môžete kúpiť aj tu!