Pizza ventricina
Príprava / Varenie
20 minPočet porcií
6 porciíNáročnosť receptu
Stredná obtiažnosťPočet ingrediencií
14 ingredienciíIngrediencie

Príprava a postup
Príprava cesta: Ako prvé si múku preosejeme cez sito, do nádoby kde budeme pripravovať cesto. Nalejeme 95% pripravenej vody, nasypeme droždie a mixujeme v mixéri na strednom stupni 5 minút. Následne si rozpustíme soľ v zbytku vody a pridáme ju do kuchynského robota a pokračujeme v miešaní ďalšie 4 minúty. Znížime rýchlosť miešania na nižší stupeň a pokračujeme v miešaní ešte 3 minúty. Cesto vyberieme z kuchynského robota a chvíľu ho ponaťahujeme v rukách, aby sme zistili či má správnu konzistenciu. Cesto vložíme do nádoby vymastenej olivovým olejom a necháme prikryté odpočívať 30 - 60 minút. Odpočinuté cesto vyberieme na pult a rozdelíme si ho na jednotlivé pizza bochníky. My sme si z tohto cesta vytvorili 6 bochníkov.
Pripravené bochníky vložíme do nádoby, prikrijeme utierkou a necháme odpočívať dve hodiny. Následne vložíme nádobu s bochníkmi do chladničky kde pri konštantnej teplote 3 - 7 stupňov necháme 20 - 48 hodín "odpočivať". Pred prípravou pizze je potrebné bochníky vybrať z chladničky aspoň 2 hodiny pred samotným spracovaním.
Na túto pizzu si pripravíme veľmi jednoduchú omáčku z pasírovaných paradajok. V panvici si ohrejeme olivový olej aj so sušeným drveným cesnakom a prilejeme drvené paradajky. Osolíme, okoreníme a povaríme asi 5 minút kde v závere pridáme vňať bazalky pre výraznejšiu chuť aj arómu. Medzitým si dáme predhriať rúru aj s kameňom na pečenie pizze na 330 - 500 stupňov podľa typu rúry.
Z pripraveného pizza bochníka si vytvarujeme okrúhly formát cesta dostatočne tenký aj po okrajoch a zároveň si okraje cesta potrieme olivovým olejom. Na cesto navrstvíme a rovnomerne rozotireme naberačkou paradajkový základ, nastrúhame parmezán a natrháme kúsky mäkkej mozzarelly. Teraz vložíme cesto so základnými ingredienciami do vyhriatej rúry na kameň a pečieme zhruba 5-7 minút. Následne na predpečenú pizzu uložíme plátky pikantnej salámy "ventricina", kapary so stopkou a dopečieme ešte asi 2-3 minúty.
Upečenú pizzu vyberieme z rúry a servírujeme narezanú na kúsky pokvapkanú olivovým olejom a môžme si pochutnať. Párujeme s červeným toskánskym vínom.
Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!
