Pizza s omáčkou zo žltých paradajok
Príprava / Varenie
15 minPočet porcií
6 porciíNáročnosť receptu
Stredná obtiažnosťPočet ingrediencií
13 ingredienciíIngrediencie

Príprava a postup
Príprava cesta: Ako prvé si múku preosejeme cez sito, do nádoby kde budeme pripravovať cesto. Nalejeme 95% pripravenej vody, nasypeme droždie a mixujeme v mixéri na strednom stupni 5 minút. Následne si rozpustíme soľ v zbytku vody a pridáme ju do kuchynského robota a pokračujeme v miešaní ďalšie 4 minúty. Znížime rýchlosť miešania na nižší stupeň a pokračujeme v miešaní ešte 3 minúty. Cesto vyberieme z kuchynského robota a chvíľu ho ponaťahujeme v rukách, aby sme zistili či má správnu konzistenciu. Cesto vložíme do nádoby vymastenej olivovým olejom a necháme prikryté odpočívať 30 - 60 minút. Odpočinuté cesto vyberieme na pult a rozdelíme si ho na jednotlivé pizza bochníky. My sme si z tohto cesta vytvorili 6 bochníkov.
Pripravené bochníky vložíme do nádoby, prikrijeme utierkou a necháme odpočívať dve hodiny. Následne vložíme nádobu s bochníkmi do chladničky kde pri konštantnej teplote 3 - 7 stupňov necháme 20 - 48 hodín "odpočivať". Pred prípravou pizze je potrebné bochníky vybrať z chladničky aspoň 2 hodiny pred samotným spracovaním.
K príprave základnej omáčky budme potrebovať žlté pelati paradajky (my sme použili sterilizované), ktoré vložíme do panvice s olivovým olejom a strúčikom cesnaku. Paradajky popučíme trocha osolíme a necháme prikryté variť. Asi po 30 minútach hmotu rozmixujeme ponorným mixérom kôli jemnej štruktúre omáčky (kto má k dispozícii ručný pasírovač môže použiť aj ten). Následne vložíme do omáčky väčšiu vňať bazalky a spolu ešte asi 10 minút povaríme, poprípade ešte dochutíme soľou.
Cuketku sme si opláchli vodou, narezali na plátk,y pokvapkali olivovým olejom a sprudka opiekli na grile (môžme aj na rebrovej panvici). Čierne olivy sme si prepolili na menšie kúsky.
Rúru sme si predhriali na 330 - 500 stupňov spolu aj s kameňom na ktorom sme následne pizzu piekli. Bochník si vytvarujeme na potrebný formát, okraje cesta natrieme olivovým olejom a nanesieme naň paradajkový základ. Na to nastrúhame parmezán, poukladáme kúsky mozzarelly a vložíme do vyhriatej rúry piecť asi na 5-7 minút.
Následne na pizzu poukladáme cuketu, olivy, pár kúskov žltých paradajok a dáme dopiecť ešte asi na tri minúty. Pizzu vyberieme z rúry, naservírujeme a môžme si pochutnať ako v talianskej trattorii. Doporučujeme podávať spolu s bielym vínom typu Sauvignon či Friulano.
Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!
