Pizza s omáčkou zo žltých paradajok

Príprava / Varenie

15 min

Počet porcií

6 porcií

Náročnosť receptu

Stredná obtiažnosť

Počet ingrediencií

13 ingrediencií

Ingrediencie

Múka na pizzu (cesto)
500 g
Droždie suché (cesto)
2 g
Soľ morská (cesto)
12,5 g
Pitná voda (cesto)
2,9 dcl
Lúpané žlté paradajky
400 g
Ricotta
150 g
Cuketa plátky
100 g
Čierne olivy
50 g
Olivový olej
1 dcl
Bazalka vňať
Podľa potreby
Soľ hrubozrnná
Podľa potreby
Mozzarella tvrdá
100 g
Parmezán
Podľa potreby

Príprava a postup

1

Príprava cesta: Ako prvé si múku preosejeme cez syto, do nádoby kde budeme pripravovať cesto. Nalejeme 95% pripravenej vody, nasypeme droždie a mixujeme v mixéry na strednom stupni 5 minút. Následne si rozpustíme soľ v zbytku vody, pridáme do mixéra a pokračujeme v mixovaní ďalšie 4 minúty. Znížime rýchlosť mixovania na nižší stupeň a pokračujeme v mixovaní ešte 3 minúty. Cesto vyberieme z mixéra a chvíľu ho ponaťahujeme v rukách, aby sme zistili či má správnu konzistenciu. Cesto vložíme do nádoby vymastenej olivovým olejom a necháme prikryté odpočívať 30 minút. Odpočinuté cesto vyberieme na pult a rozdelíme si ho na jednotlivé pizza bochníky. My sme si z tohto cesta vytvorili 6 bochníkov.

Pripravené bochníky vložíme do nádoby, prikrijeme utierkou a necháme odpočívať dve hodiny. Následne vložíme nádobu s bochníkmi do chladničky kde pri konštantnej teplote 3 - 7 stupňov necháme 20 - 24 hodín "kysnúť". Pred prípravou pizze je potrebné bochník vybrať minimálne tri hodiny pred samotným spracovaním.

2

K príprave základnej omáčky budme potrebovať žlté pelati paradajky (my sme použili sterilizované), ktoré vložíme do panvice s olivovým olejom a strúčikom cesnaku. Paradajky popučíme trocha osolíme a necháme prikryté variť. Asi po 30 minútach hmotu rozmixujeme ponorným mixérom kôli jemnej štruktúre omáčky (kto má k dispozícii ručný pasírovač môže použiť aj ten). Následne vložíme do omáčky väčšiu vňať bazalky a spolu ešte asi 10 minút povaríme, poprípade ešte dochutíme soľou.

3

Cuketku sme si opláchli vodou, narezali na plátk,y pokvapkali olivovým olejom a sprudka opiekli na grile (môžme aj na rebrovej panvici). Čierne olivy sme si prepolili na menšie kúsky.

4

Rúru sme si predhriali na 330 - 500 stupňov spolu aj s kameňom na ktorom sme následne pizzu piekli. Bochník si vytvarujeme na potrebný formát, okraje cesta natrieme olivovým olejom a nanesieme naň paradajkový základ. Na to nastrúhame parmezán, poukladáme kúsky mozzarelly a vložíme do vyhriatej rúry piecť asi na 5-7 minút.

5

Následne na pizzu poukladáme cuketu, olivy, pár kúskov žltých paradajok a dáme dopiecť ešte asi na tri minúty. Pizzu vyberieme z rúry, naservírujeme a môžme si pochutnať ako v talianskej trattorii. Doporučujeme podávať spolu s bielym vínom typu Sauvignon či Friulano.

Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!