Mediteránsky kváskový chlieb

Príprava / Varenie

90 min

Počet porcií

10 porcií

Náročnosť receptu

Stredná obtiažnosť

Počet ingrediencií

7 ingrediencií

Ingrediencie

Kvások lievito madre - na rozkvas
100 g
Polohrubá múka - na rozkvas
100 g
Pitná voda - na rozkvas
100 g
Manitoba múka - na cesto
500 g
Pitná voda - na cesto
280 g
Soľ - na cesto
15 g
Zápar zo semienok v 70° vode
30 g

Príprava a postup

1

Deň pred samotnou prípravou chleba si nachystáme rozkvas (100g kvásku Lievito madre + 100g polohrubej múky + 100g pitnej vody), ktorý necháme stáť na linke celú noc.

2

Ráno začneme s prípravou samotného cesta, kde budeme spájať 500g múky manitoba, 280g pitnej vody, 15g soli a taktiež zápar zo semienok, ktoré sme si predtým zaliali so 70 stupňovou vodou a scedili.

3

V prvom rade zmiešame múku s vodou a necháme odstáť na linke. Po hodine primiešavame rozkvas, soľ a semienka. Poprípade niečo čím chceme aby bol chlebík výnimočný. Cesto necháme na linke a v priebehu dvoch hodín ho prekladáme, ponaťahujeme konce, prekladáme do stredu cesta a jemne miesime. My sme cesto na linke naťahovali ako to len šlo. To sa nazýva prekladanie.

4

Ak získava cesto aspoň dve, tri bubliny a zväčšuje objem, je čas stočiť ho do ošatky. Poskladáme ako do perinky z každej strany a vložíme do škrobom vysypanej ošatky. Takto to môže ostať na linke do večera aby sa objem zdvojnásobil a môžme prejsť k samotnému pečeniu. Ale my sme cesto ešte nechali odpočívať v chladničke do rána kde je stabilná teplota.

5

Ráno si cesto vyberieme z chladničky a pokiaľ sa nám rúra nahreje na 250 stupňov tak je aj cesto pripravené. Nezabudnite si rúru nahrievať spolu aj s jánskym sklom a vrchnákom. Keď máme všetko nahriate tak do skla vložíme papier na pečenie na to uložíme cesto a prykryté pečieme 15 minút na 250 stupňoch.

 

6

Následne vrchnák odoberieme, teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme ďalších 30 minút. Chlebík musí mať dutý zvuk keď naň poklopeme zo spodnej časti. Ak je výsledok takýto, môžete chlebík nechať chladiť a čoskoro si na ňom pochutnáte. Ochutnajte chlebík s čerstvým maslom a plátkami prosciutto cotto, alebo si ho len namáčajte do olivového oleja. Takto s olivovým olejom je najlepším sprievodcom k dobrému vínu napríklad lahodnému Primitivu. 

Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!