Rizoto Speck

Príprava / Varenie

20 min

Počet porcií

2 porcie

Náročnosť receptu

Jednoduchý

Počet ingrediencií

10 ingrediencií

Ingrediencie

Rizoto Speck
250 g
Zeleninový bujón
1 l
Biele víno
0,15 l
Maslo
100 g
Parmezán
100 g
Cesnak strúčik
2 ks
Olivový olej
3 pl
Hrubozrnná soľ
Podľa potreby
Celé čierne korenie
Podľa potreby
Tymian
Podľa potreby
Rizoto Speck

Príprava a postup

1

Príprava tohto rizota je veľmi jednoduchá. V menšom hrnci si uvaríme zeleninový bujón a očistíme cesnak/poprípade využijeme cesnakové plátky. Parmezán si postrúhame na jemnom strúhadle. 

2

Na panvici si prehrejeme olivový olej a následne v ňom krátko orestujeme cesnak aby sme získali krásnu arómu, hneď si pridáme aj zmes rizota a spolu zarestujeme. Podlejeme bielym vínom a zredukujeme aby sa nám odparil alkohol.

3

Do tejto zmesi vlejeme malú časť bujónu, okoreníme a osolíme. Pridáme aj lístky tymianu/môžme použiť aj sušený. Občasným premiešaním a postupným pridávaním vývaru rizoto uvaríme tak aby bola ryža správne dovarená. Odstavíme a pridáme väčší kus masla. Zľahka premiešame aby sme dosiahli krémovú konzistenciu.

4

Na stôl servírujeme v liatinovej zapekacej panvici a tým zabezpečíme teplotu a krémovitosť rizota aj počas spoločnej večere. Posypeme parmezánom a podávame s bielym vínom typu Ribolla Gialla.

Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!

Rizoto Speck