Rizoto s artičokmi

Príprava / Varenie

30 min

Počet porcií

6 porcií

Náročnosť receptu

Jednoduchý

Počet ingrediencií

12 ingrediencií

Ingrediencie

Artičoky
200 g
Ryža na rizoto
300 g
Parmezán
100 g
Zeleninový bujón
1 l
Červená lahôdková cibuľa menšia
1 ks
Cesnak strúčik
4 ks
Olivový olej chilli
3 pl
Maslo
100 g
Morská soľ
Podľa potreby
Celé čierne korenie
Podľa potreby
Biele suché víno
1,5 dcl
Citrónová šťava
Podľa potreby

Príprava a postup

1

V menšom hrnci si uvaríme zeleninový vývar z bujónu a v panvici budeme pripravovať základ na rizoto. Očistíme si cibuľu, cesnak a nakrájame si artičoky nakladané v oleji. Ryžu si prepláchneme, necháme odtiecť a môžeme variť.

2

Na panvici si prehrejeme chilli olivový olej a v ňom orestujeme cibuľu aj cesnak. Po chvíľke pridáme ryžu, ktorú taktiež orestujeme v tomto základe. Prilejeme pohár bieleho suchého vína a necháme odpariť. Následne už začneme prilievať vývar, ktorý sme si predpripravili v hrnci.

3

Keď je ryža pripravená aldente, môžme pridať aj nasekané artičoky, osolíme, okoreníme a pokračujeme vo varení s postupným pridávaním vývaru. Opatrne s vývarom aby sme rizoto veľmi neriedili. Keď už máme ryžu uvarenú, odstavíme ju a nasleduje časť keď rizoto dostaneme do krémovej podoby a to pridaním masla. Na vyladenie chute pridáme citrónovú šťavu. 

4

Servírujeme s postrúhaným parmezánom a podľa dostupnosti aj s bylinkami. Takéto rizoto výborne sprevádza ľahké svieže víno typu Pinot Grigio.

Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!