Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Teplý artičokový šalát

12. 11. 2020Perfetto
Príprava / Varenie 45 min
Počet porcií 4 porcie
Náročnosť receptu Stredná obtiažnosť
Počet ingrediencií 9

Ingrediencie

  • Nakladané artičoky 800 g
  • Speck (plátky) - sušená slanina 100 g
  • Lúpané slnečnicové semienka 30 g
  • Krémové balsamico 2 PL
  • Likér Cherry 2 PL
  • Olivový olej 3 PL
  • Cesnak strúčik 4
  • Hrubozrná soľ Podľa potreby
  • Celé čierne korenie Podľa potreby

Postup

Na tento naozaj zaujímavý šalát si pripravíme všetky potrebné suroviny, panvicu a môžme sa dať do práce.

Na suchej panvici opečieme slnečnicové semienka dozlatista tak aby neprihoreli. Preložíme ich na tanier a necháme vychladnúť. Panvicu vrátime na oheň a pridáme trochu olivového oleja. Polovicu Specku pokrájame na 1 cm široké pásiky, dáme do panvice a opečieme do chrumkava. Vyberieme a necháme osušiť na papierových obrúskoch.

 

Do panvice dáme scedené artičokové srdiečka (ak boli väčšie, môžeme ich prekrojiť na polovice, či štvrtinky) a opekáme aspoň 3 minúty, resp. kým nezačnú chytať farbu. Pridáme nasekaný cesnak, osolíme, okoreníme čiernym korením, zľahka premiešame a dáme z panvice bokom. Do panvice nalejeme likér Cherry, krémové balsamico a deglazujeme - pomocou lopatky uvoľníme prichytené kúsky z dna panvice a obsah panvice následne prelejeme do misky cez sito. Pridáme trochu olivového oleja a zamiešame. Tento dresing pridáme k opečeným artičokom a zľahka premiešame.

 

Ochutené artičoky dáme na veľký podnos alebo samostatné taniere, obložíme opečeným Speckom, ako aj čerstvým natrhaným na väčšie kúsky a posypeme opečenými slnečnicovými semienkami. Môžme ešte ochutiť cherry-balsamicovým dresingom. Servírujeme teplé. K tomuto šalátu doporučujeme podávať minerálne víno typu Vermentino.