Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Domáce rožky so syrom Pecorino

21. 5. 2023Perfetto
Príprava / Varenie 180 min
Počet porcií 4 porcie
Náročnosť receptu Stredná
Počet ingrediencií 7

Ingrediencie

  • Múka Giallo "00" 500 g
  • Voda 265 g
  • Maslo 1 PL
  • Soľ 2 ČL
  • Cukor 1 ČL
  • Sušené droždie 7 g
  • Pecorino (ovčí syr) Podľa potreby

Postup

Pripravme si spoločne domáce rožky z droždia. Začneme tým, že si preosejeme múku čím sa múka okysličí. V preosiatej múke urobíme jamku, kde vlejeme vlažnú vodu, nasypeme droždie, pridáme cukor a necháme droždie naštartovať. Následne pridáme soľ a masť. Vymiesime si cesto, ktoré sa musí odliepať od stien misy aj od rúk – vtedy je cesto dobre vymiesené. Ak sa nám cesto lepí na ruky, dosypeme doň múku. Vymiesené cesto na rožky necháme pod vlhkou utierkou 30 minút kysnúť v mise.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 častí, každá má cca 83g (ak by chcel niekto rozdeliť presne). Jednotlivé časti premiesime v rukách, vytvarujeme do guľky a necháme 5 minút odležať na kuchynskej doske.

Nastrúhame si ovčí syr Pecorino, ktorým posypeme niektoré z rožkov, ktoré si prirpavíme. Na nepomúčenej doske (cesto vôbec nelepí) vyvaľkáme jednotlivé guličky do tvaru trojuholníka, ktorý zrolujeme od najširšej časti do špica, čím vznikne tvar rožka. Konce jemne zahneme. Hotové rožky dáme na plech s papierom na pečenie. Prikryjeme fóliou a rožky necháme 40 minút vykysnúť. Po vykysnutí posypeme niektoré rožky nastrúhaným syrom Pecorino. 

Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 250 stupňov Celzia. Budeme potrebovať aj starých plech na zaparenie. Rožky vložíme do rúry do stredu a na starých plech, ktorý je v dolnej časti rúry, vylejeme trochu teplej vody, cca 2 dcl. Tá sa hneď premení na paru. Hneď zatvoríme dvierka na rúre, aby para neunikala. Vďaka nej budú rožky vláčne.

Pečieme 10-12 minút, alebo do mierneho zhnednutia. Podľa typu rúry. Po vybratí z rúry postriekame rožky vodou a necháme vychladnúť najlepšie na mriežke. V prípade, že upečiete rožkov viac a ostanú vám v chlebníku pár dní stačí ich pred konzumáciou postriekať zľahka s vodou a dať na pár minút zohriať do rúry. Budú ako čerstvé. Dobrú chuť :)