Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Veľkonočná paska

23. 3. 2023Perfetto
Príprava / Varenie 720 min
Počet porcií 6 porcie
Náročnosť receptu Stredná
Počet ingrediencií 11

Ingrediencie

  • Hladká múka Giallo 700 g
  • Voda 150 g
  • Vlažné mlieko 260 g
  • Sušené mlieko 50 g
  • Zmäknuté maslo 60 g
  • Vajcia 2 ks
  • Hnedý cukor 2 PL
  • Jačmenný slad 1 PL
  • Soľ 1/2 ČL
  • Kvások Lievito Madre (nakvasený) 180 g
  • Vajce (na potretie) 1 ks

Postup

Je tu opäť Veľká noc a spolu s ňou aj nový recept na skvelú veľkonočnú pasku. Nestrácajme čas a pusťme sa rovno do jej prípravy. Múku spolu so sušeným mliekom preosejeme do misy. Pridáme zvyšné ingrediencie a mixérom vymiesime elastické, jemné cesto ktoré sa odliepa od stien misy. Zo začiatku bude cesto riedke no je potrebné ho miesiť aspoň 15-20 minút. Cesto sa však nesmie trhať. 

Hotové cesto necháme kvasiť pri izbovej teplote 8-10 hodín alebo pokiaľ nám zdvojnásobí svoj objem. Cesto môže kvasiť aj v chladničke cez noc. Na druhý deň si cesto rozdelíme na 2 časti a pripravíme si 2 menšie bochníky alebo si cesto necháme v celku a pripravíme 1 väčšiu veľkonočnú pásku. My sme si pre tento recept zvolili 1 pásku.

Cesto si rozdelíme na 5 rovnakých častí. Zo 4 častí si spravíme guličky. Poslednú piatu časť cesta si rozdelíme na 4 menšie guličky z ktorých si vytvarujeme dlhšie valčeky, ktoré okolo seba omotáme. Väčšie guličky si dáme do okrúhlej formy a ukladáme ich blízko seba, cez stred pridáme zmotane vrkoče. Pasku môžeme prepliesť aj do tvaru vianočky alebo spraviť klasickú guľu, ktorú môžeme ľubovoľne dozdobiť.

Takto pripravený bochník necháme kvasiť ešte 2-4 hodiny až do zdvojnásobenia objemu. Pred pečením si vrch pasky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pasku pečieme na 220°C prvých 10 minút a následne teplotu stiahneme na 180°C a dopekáme ešte 20-30 minút do zlatista. Prajeme Vám dobrú chuť!

Allora! Suroviny na recept môžete kúpiť aj tu!