Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Croissanty s pistáciovým krémom

7. 3. 2023Perfetto
Príprava / Varenie 1300 min
Počet porcií 5 porcie
Náročnosť receptu Stredná
Počet ingrediencií 9

Ingrediencie

  • Hladká múka Sfoglia "00" 500 g
  • Hnedý cukor 55 g
  • Soľ 10 g
  • Sušené mlieko 10 g
  • Plnotučné mlieko 260 g
  • Sušené droždie (pivovarské kvasnice) 12 g
  • Zmäknuté maslo 50 g
  • Zmäknuté maslo 250 g
  • Pistáciový krém Podľa potreby

Postup

Prípravu croissantov začneme preosiatím múky, do ktorej pridáme soľ, cukor, sušené mlieko a spolu premiešame. Do mlieka izbovej teploty pridáme droždie a primiešame ku zvyšku ingrediencií spolu s 50g zmäknutého masla. Z všetkých týchto ingrediencií vymiesime v mixéry jemné cesto. Miesime približne 8-10 minút. Vymiesené cesto prekryjeme a necháme podkysnúť 1 hodinu na kuchynskej linke. Následne dáme cesto na 14-16 hodín do chladničky kysnúť pri teplote 3°C.

Spravíme si lamináciu masla: 250g zmäknutého a nakrájaného masla si dáme na papier na pečenie, kúsky masla prekryjeme ďalším papierom na pečenie a vyvaľkáme obdĺžnikový tvar cca 27x15 centimetrov. Takto vyvaľkané maslo dáme stuhnúť spolu s cestom do chladničky.

Na druhý deň si cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme z neho štvorec do ktorého následne vložíme vyvaľkané maslo a zatvoríme ako obálku. Cesto opäť vyvaľkáme (vaľkáme vždy len jedným smerom) na hrúbku 4 milimetre a znovu zložíme ako obálku. Takto zloženú obálku z cesta dáme do chladničky na 40 minút.

Po 40 minútach cesto vyberieme, dáme na dosku a vaľkáme opačným smerom ako sme vaľkali doposiaľ. Vyvaľkáme cesto s hrúbkou 5 milimetrov. Takto vyvaľkané cesto preložíme na polovicu a znova na polovicu. Dáme odstáť do chladničky na 40 minút.

Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na veľkosť 50x35 centimetrov, naznačíme si čiarku každých 10 centimetrov a následne narežeme na trojuholníky. Hotové trojuholníky očistíme štetcom od prebytočnej múky poukladáme na plech alebo do nádoby a dáme do chladničky na 30 minút. Po tomto čase cesto vyberieme oprášime ešte v prípade potreby od prebytočnej múky, zrolujeme do tvaru croissantov (rolujeme od širšej strany smerom k tej užšej) postriekame zľahka vodou a necháme kvasiť pri izbovej teplote (26-28°C) alebo v rúre do ktorej sme pridali horúcu vodu. Rúra musí byť vypnutá a nahriata na 27°C. Croissanty necháme kysnúť 2-2,5 hodiny (záleží od teploty v miestnosti či rúre).

Nakysnuté croissanty sa musia triasť. Pred pečením ich môžeme zľahka potrieť mliekom z vrchnej strany. Pečieme v rozohriatej rúre s ventilátorom na 200°C jednu minútu, potom stiahneme na 175°C a dopekáme 17-18 minút.

Po upečení necháme croissanty vychladnúť a naplníme ich pistáciovým krémom. Croissanty plníme z ich spodnej strany cukrárskou špičkou. Takéto domáce croissanty si zaručene obľúbite. Prajeme dobrú chuť :)

Allora! Suroviny na recept môžete kúpiť aj tu!