Focaccia s hruškou a gorgonzollou
Príprava / Varenie
480 minPočet porcií
6 porciíNáročnosť receptu
StrednáPočet ingrediencií
9 ingredienciíIngrediencie

Príprava a postup
Pripravíme si všetky potrebné igrediencie na prípravu tejto focaccie, kuchynský robot a dobrú náladu. V robote si zmiešame spolu múku Manitoba, múku Semola di Grano, 375g a nakvasený kvások Lievito Madre. Po krátkom premiesení misu prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme prebehnúť fermentolýzu 1h. (Fermentolýza: pridanie kvásku do cesta, ktoré sa nechá fermentolyzovať hodinu. Naštartujú sa tým fermentačné procesy v ceste. Nerobí sa pri ražnej múke.)
Následne pridáme do cesta olivový olej, 50g vody, 20g soli a miesime cesto po dobu 10 minút. Cesto môže mať aj riedšiu konzistenciu pretože prekladmi ho následne spevníme. Vymastíme si nádobu do ktorej si preložíme takto pripravené cesto a necháme 40 minút odstáť.
S takto odstatým cestom budeme robiť preklady (coil fold). Cesto nadvihneme zospodu hore. Tento proces so 40 minútovým kysnutím a následným prekladom zopakujeme ešte 3x. Celkovo teda budeme vykonávať 4 preklady. Cesto potom dáme na noc do chladničky.
Na druhý deň pred pečením, vyberieme cesto z chladničky na 3-4 hodiny počas, ktorých nám pekne zdvojnásobí svoj objem. Rúru si predhrejeme na 250°C (horný a dolný ohrev). Plech si vystelieme papierom na pečenie, ktorý ešte môžme omastiť olivovým olejom, opatrne naň vyklopíme cesto a následne si vrch cesta znovu potrieme olivovým olejom, pomocou prstov do cesta spravíme diery. Na vrch focaccie pridáme kúsky gorgonzolly a narezanú hrušku. Focacciu pečieme 20 minút.
Hotová focaccia je skvelým sprievodcom červeného vína. My odporúčame vyskúšať Albino Armani Nera dei Baisi. Focacciu môžete aj nakrájať natrieť maslom a podávať ako skvelé raňajky.
Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!
