Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Focaccia s hruškou a gorgonzollou

24. 2. 2023Perfetto
Príprava / Varenie 480 min
Počet porcií 6 porcie
Náročnosť receptu Stredná
Počet ingrediencií 9

Ingrediencie

  • Múka Manitoba "00" 500 g
  • Múka Semola di Grano 50 g
  • Voda 375 g
  • Olivový olej 50 g
  • Voda 50 g
  • Soľ 20 g
  • Tuhý kvások Lievito Madre 200 g
  • Čerstvé hrušky Podľa chuti
  • Gorgonzolla Podľa chuti

Postup

Pripravíme si všetky potrebné igrediencie na prípravu tejto focaccie, kuchynský robot a dobrú náladu. V robote si zmiešame spolu múku Manitoba, múku Semola di Grano, 375g a nakvasený kvások Lievito Madre. Po krátkom premiesení misu prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme prebehnúť fermentolýzu 1h(Fermentolýza: pridanie kvásku do cesta, ktoré sa nechá fermentolyzovať hodinu. Naštartujú sa tým fermentačné procesy v ceste. Nerobí sa pri ražnej múke.)

Následne pridáme do cesta olivový olej, 50g vody, 20g soli a miesime cesto po dobu 10 minút. Cesto môže mať aj riedšiu konzistenciu pretože prekladmi ho následne spevníme. Vymastíme si nádobu do ktorej si preložíme takto pripravené cesto a necháme 40 minút odstáť.

S takto odstatým cestom budeme robiť preklady (coil fold). Cesto nadvihneme zospodu hore. Tento proces so 40 minútovým  kysnutím a následným prekladom zopakujeme ešte 3x. Celkovo teda budeme vykonávať 4 preklady. Cesto potom dáme na noc do chladničky.

Na druhý deň pred pečením, vyberieme cesto z chladničky na 3-4 hodiny počas, ktorých nám pekne zdvojnásobí svoj objem. Rúru si predhrejeme na 250°C (horný a dolný ohrev). Plech si vystelieme papierom na pečenie, ktorý ešte môžme omastiť olivovým olejom, opatrne naň vyklopíme cesto a následne si vrch cesta znovu potrieme olivovým olejom, pomocou prstov do cesta spravíme diery. Na vrch focaccie pridáme kúsky gorgonzolly a narezanú hrušku. Focacciu pečieme 20 minút.

Hotová focaccia je skvelým sprievodcom červeného vína. My odporúčame vyskúšať Albino Armani Nera dei Baisi. Focacciu môžete aj nakrájať natrieť maslom a podávať ako skvelé raňajky.