Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Štvrofarebná vianočka

21. 11. 2022Perfetto
Príprava / Varenie 11 min
Počet porcií 6 porcie
Náročnosť receptu Stredná
Počet ingrediencií 12

Ingrediencie

  • Múka Lievitati "00" (cesto) 540 g
  • Kvások Lievito Madre (cesto) 200 g
  • Mlieko (cesto) 240 g
  • Hnedý cukor (cesto) 80 g
  • Slnečnicový olej (cesto) 40 g
  • Vajce (cesto) 1ks
  • Žltka (cesto) 2ks
  • Kakao (cesto) 2 čl
  • Karob (cesto) 2 čl
  • Čierne kakao (cesto) 2 čl
  • Žĺtko (na potretie) 1 ks
  • Smotana (na potretie) Podľa potreby

Postup

Vianočka sa už tradične spája s vianočnými sviatkami no teší sa i raňajkovej obľube v bežné dni. Prinášame Vám tento ozvláštnený recept na 4-farebnú kváskovú vianočku. Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie, kuchynský robot a pustíme sa do prípravy.

V kuchynskom robote si zmiešame všetky suroviny a to múku, mlieko, trstinový cukor, slnečnicový olej, vajíčko, žĺtka a kvások Lievito Madre. Miesime až kým sa nám všetky suroviny spoja na kompaktné cesto. Hotové cesto vyberieme, odvážime a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Prvé cesto si dáme do mixéra a zapracujeme doň karob. Keď máme cesto zafarbené vyberieme ho a vložíme ďalšiu guličku cesta a pridáme kakao, ktoré opäť dobre zapracujeme do cesta. To isté opakujeme aj s tretou guličkou ku ktorej pridáme čierne kakao. Vo finále nám vznikli štyri rôznofarebné guličky cesta.

Hotové guličky necháme kvasiť pri izbovej teplote 6 hodín (poprípade môžme cestá nechať kysnúť aj v chladničke celú noc). Vykysnuté cestá si opäť odvážime každé rozdelíme na 2 rovnaké časti, ktoré budeme do seba prepletať. Z jednotlivých častí si vytvoríme rovnako dlhé a hrubé valčeky približne 30-40 cm dlhé.

V jednom bode si spojíme konce všetkých častí valčekov. Uložíme ich nasledovne: valček s čiernym kakaom, valček s karobom, valček bez príchute, valček s kakaom, valček s čiernym kakaom, valček s karobom, valček bez príchute a valček s kakaom. Postup pletenia vianočky si môžete pozrieť v priloženom videu. POSTUP PLETENIA VIANOČKY

Hotovú zapletenú vianočku necháme kysnúť ďalšie 2 až 4 hodiny. Dobre vykysnutá vianočka sa musí triasť ako huspenina. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov Celzia, vymiešame si žĺtok s trochou smotany a potrieme tým vianočku pred pečením. Vianočku pečieme 30-35 minút.

Upečenú a voňavú vianočku odporúčame podávať s lahodným talianskym maslom a džemom.  

Allora! Suroviny na recept môžete kúpiť aj tu!