Štvrofarebná vianočka

Príprava / Varenie

11 min

Počet porcií

6 porcií

Náročnosť receptu

Stredná

Počet ingrediencií

12 ingrediencií

Ingrediencie

Múka Lievitati "00" (cesto)
540 g
Kvások Lievito Madre (cesto)
200 g
Mlieko (cesto)
240 g
Hnedý cukor (cesto)
80 g
Slnečnicový olej (cesto)
40 g
Vajce (cesto)
1ks
Žltka (cesto)
2ks
Kakao (cesto)
2 čl
Karob (cesto)
2 čl
Čierne kakao (cesto)
2 čl
Žĺtko (na potretie)
1 ks
Smotana (na potretie)
Podľa potreby
Štvrofarebná vianočka

Príprava a postup

1

Vianočka sa už tradične spája s vianočnými sviatkami no teší sa i raňajkovej obľube v bežné dni. Prinášame Vám tento ozvláštnený recept na 4-farebnú kváskovú vianočku. Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie, kuchynský robot a pustíme sa do prípravy.

2

V kuchynskom robote si zmiešame všetky suroviny a to múku, mlieko, trstinový cukor, slnečnicový olej, vajíčko, žĺtka a kvások Lievito Madre. Miesime až kým sa nám všetky suroviny spoja na kompaktné cesto. Hotové cesto vyberieme, odvážime a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Prvé cesto si dáme do mixéra a zapracujeme doň karob. Keď máme cesto zafarbené vyberieme ho a vložíme ďalšiu guličku cesta a pridáme kakao, ktoré opäť dobre zapracujeme do cesta. To isté opakujeme aj s tretou guličkou ku ktorej pridáme čierne kakao. Vo finále nám vznikli štyri rôznofarebné guličky cesta.

3

Hotové guličky necháme kvasiť pri izbovej teplote 6 hodín (poprípade môžme cestá nechať kysnúť aj v chladničke celú noc). Vykysnuté cestá si opäť odvážime každé rozdelíme na 2 rovnaké časti, ktoré budeme do seba prepletať. Z jednotlivých častí si vytvoríme rovnako dlhé a hrubé valčeky približne 30-40 cm dlhé.

4

V jednom bode si spojíme konce všetkých častí valčekov. Uložíme ich nasledovne: valček s čiernym kakaom, valček s karobom, valček bez príchute, valček s kakaom, valček s čiernym kakaom, valček s karobom, valček bez príchute a valček s kakaom. Postup pletenia vianočky si môžete pozrieť v priloženom videu. POSTUP PLETENIA VIANOČKY

5

Hotovú zapletenú vianočku necháme kysnúť ďalšie 2 až 4 hodiny. Dobre vykysnutá vianočka sa musí triasť ako huspenina. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov Celzia, vymiešame si žĺtok s trochou smotany a potrieme tým vianočku pred pečením. Vianočku pečieme 30-35 minút.

6

Upečenú a voňavú vianočku odporúčame podávať s lahodným talianskym maslom a džemom.  

Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!

Štvrofarebná vianočka