Pizza cesto z múky Blu

Príprava / Varenie

90 min

Počet porcií

5 porcií

Náročnosť receptu

Stredná obtiažnosť

Počet ingrediencií

7 ingrediencií

Ingrediencie

Múka Blu
1 kg
Voda 22 / 23 °C
0,5 l
Extra panenský olivový olej
30 g
Morská soľ
25 g
Sušené / Čerstvé droždie
1,25 g / 2,5 g
Múka Spolvero
150 - 300 g
Doba zrenia pri kontrolovanej teplote 4 °C
12 - 15 h
Pizza cesto z múky Blu

Príprava a postup

1

Príprava cesta: Múku vysypeme do miesiča na cesto, miešič zapneme a necháme múku okysličiť miešaním na prvom rýchlostnom stupni 1-3 minúty. Vodu si rozdelíme do 2 nádob. Do jednej nádoby pridáme droždie, do druhej nádoby pridáme soľ.  Pomocou metličky, alebo vidličky rozmiešame droždie a soľ vo vode. Do zapnutého miesiča k múke pridávame postupne ako prvú vodu s rozpusteným droždím, po 2 minútach pridáme vodu s rozpustenou soľou a pokračujeme v miešaní na prvom rýchlostnom stupni. Po 4 minútach pridáme postupne olivový olej, potom miešame na druhom rýchlostnom stupni dalších 5-7 minút. Celkový čas miešania by nemal presiahnuť 11-14 minút.  

2

Kysnutie: Cesto vyberieme z miesiča vyformujeme z neho guľu, vložime do naolejovanej plastovej nádoby a zakryjeme. Cesto necháme odstáť pri izbovej teplote 30-60 minút. Potom cesto vyberieme na podložku, ktorú si vopred naolejujeme a vyformujeme jednotlivé guličky s hmotnosťou 230-260g. Hotové guličky vložíme do bedničky, nádoby alebo boxu, ktorý prikryjeme a necháme odpočívať 30-60 minút. Následne necháme cesto dozrieť pri kontrolovanej teplote 4℃ 12-15 hodín. Potom boxy s pizza guličkami vyberieme zo zrenia a pri izbovej teplote necháme odstáť minimálne 3 hodiny pred samotným spracovaním a prípravou pizze. 

3

Príprava a pečenie: Na ploche kde budeme pripravovať pizzu si pripravíme kôpku z múky Spolvero. Poprášime si cesto a potravinársku špachtlu múkou Spolvero, aby sa nám pizza gulička nelepila. Vyberieme si pizza guličku z boxu, položime ju do predpripravenej kôpky múky, stáčaním a technikou vyformujeme z pizza guličky disk/placku v prieme 30-35 cm. Odstránime nahromadenú múku spod pizza cesta a položime ho na čistý priestor, kde budeme pizza cesto pripravovať. Podľa chuti môžeme cesto osoliť. Suroviny na pizzu ukladáme postupne z vnútra smerom von, ako je to pri príprave talianskej pizze bežné.

Príklad: Základ na pizzu, mozzarela, prosciutto cotto, šampióny. Pečieme pri teplote od 320-340℃ / 3-5 minút záleži od druhu pizza pece.  

Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!

Pizza cesto z múky Blu