Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Pizza cesto z múky Blu

9. 7. 2022Perfetto
Príprava / Varenie 90 min
Počet porcií 5 porcie
Náročnosť receptu Stredná obtiažnosť
Počet ingrediencií 7

Ingrediencie

  • Múka Blu 1 kg
  • Voda 22 / 23 °C 0,5 l
  • Extra panenský olivový olej 30 g
  • Morská soľ 25 g
  • Sušené / Čerstvé droždie 1,25 g / 2,5 g
  • Múka Spolvero 150 - 300 g
  • Doba zrenia pri kontrolovanej teplote 4 °C 12 - 15 h

Postup

Príprava cesta: Múku vysypeme do miesiča na cesto, miešič zapneme a necháme múku okysličiť miešaním na prvom rýchlostnom stupni 1-3 minúty. Vodu si rozdelíme do 2 nádob. Do jednej nádoby pridáme droždie, do druhej nádoby pridáme soľ.  Pomocou metličky, alebo vidličky rozmiešame droždie a soľ vo vode. Do zapnutého miesiča k múke pridávame postupne ako prvú vodu s rozpusteným droždím, po 2 minútach pridáme vodu s rozpustenou soľou a pokračujeme v miešaní na prvom rýchlostnom stupni. Po 4 minútach pridáme postupne olivový olej, potom miešame na druhom rýchlostnom stupni dalších 5-7 minút. Celkový čas miešania by nemal presiahnuť 11-14 minút.  

Kysnutie: Cesto vyberieme z miesiča vyformujeme z neho guľu, vložime do naolejovanej plastovej nádoby a zakryjeme. Cesto necháme odstáť pri izbovej teplote 30-60 minút. Potom cesto vyberieme na podložku, ktorú si vopred naolejujeme a vyformujeme jednotlivé guličky s hmotnosťou 230-260g. Hotové guličky vložíme do bedničky, nádoby alebo boxu, ktorý prikryjeme a necháme odpočívať 30-60 minút. Následne necháme cesto dozrieť pri kontrolovanej teplote 4℃ 12-15 hodín. Potom boxy s pizza guličkami vyberieme zo zrenia a pri izbovej teplote necháme odstáť minimálne 3 hodiny pred samotným spracovaním a prípravou pizze. 

Príprava a pečenie: Na ploche kde budeme pripravovať pizzu si pripravíme kôpku z múky Spolvero. Poprášime si cesto a potravinársku špachtlu múkou Spolvero, aby sa nám pizza gulička nelepila. Vyberieme si pizza guličku z boxu, položime ju do predpripravenej kôpky múky, stáčaním a technikou vyformujeme z pizza guličky disk/placku v prieme 30-35 cm. Odstránime nahromadenú múku spod pizza cesta a položime ho na čistý priestor, kde budeme pizza cesto pripravovať. Podľa chuti môžeme cesto osoliť. Suroviny na pizzu ukladáme postupne z vnútra smerom von, ako je to pri príprave talianskej pizze bežné.

Príklad: Základ na pizzu, mozzarela, prosciutto cotto, šampióny. Pečieme pri teplote od 320-340℃ / 3-5 minút záleži od druhu pizza pece.