Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Pizza cesto z múky Primitiva Tipo "1"

24. 8. 2022Perfetto
Príprava / Varenie 90 min
Počet porcií 5 porcie
Náročnosť receptu Stredná obtiažnosť
Počet ingrediencií 7

Ingrediencie

  • Múka Primitiva Tipo "1" 1 kg
  • Sušené / Čerstvé droždie 1,25 g / 2,5 g
  • Morská soľ 26 g
  • Čistá bravčová masť / Extra panenský olivový olej 40 g
  • Múka Spolvero 100 - 300 g
  • Voda 22 / 23 °C 0,6 l
  • Doba zrenia pri kontrolovanej teplote 4 °C 36 / 48 h

Postup

Príprava cesta: Múku vysypeme do miesiča na cesto, miešič zapneme a necháme múku okysličiť miešaním na prvom rýchlostnom stupni 1-3 minúty. Vodu si rozdelíme do 2 nádob. Do jednej nádoby pridáme droždie, do druhej nádoby pridáme soľ.  Pomocou metličky, alebo vidličky rozmiešame droždie a soľ vo vode. Do zapnutého miesiča k múke pridávame postupne ako prvú vodu s rozpusteným droždím, po 2 minútach pridáme vodu s rozpustenou soľou a pokračujeme v miešaní na prvom rýchlostnom stupni. Po 4 minútach pridáme postupne bravčovú masť, potom miešame na druhom rýchlostnom stupni dalších 5-7 minút. Celkový čas miešania by nemal presiahnuť 11-14 minút.  

Kysnutie: Cesto vyberieme z miesiča vyformujeme z neho guľu, vložime do naolejovanej plastovej nádoby a zakryjeme. Cesto necháme odstáť pri izbovej teplote 30-60 minút. Potom cesto vyberieme na podložku, ktorú si vopred naolejujeme a vyformujeme z neho jednotlivé guličky s hmotnosťou 210-250g. Hotové guličky vložíme do bedničky, nádoby alebo boxu, prikryjeme a necháme odpočívať 30-60 minút. Následne necháme cesto dozrieť pri kontrolovanej teplote 4℃ 36-48 hodín. Potom boxy s pizza guličkami vyberieme zo zrenia a pri izbovej teplote necháme odstáť minimálne 3 hodiny pred samotným spracovaním a prípravou pizze. 

Príprava a pečenie: Na ploche kde budeme pripravovať pizzu si pripravíme kôpku z múky Spolvero. Poprášime si cesto a potravinársku špachtlu múkou Spolvero, aby sa nám pizza gulička nelepila, vyberieme pizza guličku z boxu, položime ju do predpripravenej kôpky múky, stáčaním a technikou vyformujeme z pizza guličky disk/placku v prieme 30-35 cm. Odstránime nahromadenú múku spod pizza cesta a položime ho na čistý priestor, kde budeme pizza cesto pripravovať. Podľa chuti môžeme cesto osoliť, ale nemusíme. Suroviny na pizzu ukladáme postupne z vnútra smerom von, ako je to pri príprave talianskej pizze bežné.

Príklad: Základ na pizzu, mozzarela, prosciutto cotto, kukurica. Pečieme pri teplote od 320-350℃ / 3-5 minút záleži od druhu pizza pece.