Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Pizza cesto z múky Verde - klasická technika

9. 7. 2022Perfetto
Príprava / Varenie 90 min
Počet porcií 6 porcie
Náročnosť receptu Stredná obtiažnosť
Počet ingrediencií 7

Ingrediencie

  • Múka Verde 1 kg
  • Voda 22 / 23 °C 0,55 l
  • Sušené / Čerstvé droždie 1,25 g / 2,5 g
  • Morská soľ 25 g
  • Extra panenský olivový olej 30 g
  • Doba zrenia pri kontrolovanej teplote 4 °C 24 / 32 h
  • Múka Spolvero 100 - 300 g

Postup

Múku vysypeme do miesiča na cesto, miešič zapneme a nechápe múku okysličiť miešaním na 1. rýchlostnom stupni 1 - 3 minúty. Vodu si rozdelíme do 2 nádob. Do jednej nádoby pridáme droždie, do druhej nádoby pridáme soľ.  Pomocou metličky, alebo vydličky rozmiešame droždie a soľ vo vode. Do zapnutého miesiča k múke pridávame postupne, ako prvú vodu s rozpusteným droždím, po 2 minútach pridáme vodu s rozpustenou soľou a pokračujeme v miešaní na prvom rýchlostnom stupni. Po 4 minútach pridáme postupne olivový olej, potom miešame na druhom rýchlostnom stupni dalších 5 - 7 minút. Celkový čas miešania by nemal presiahnuť 11 - 14 minút. 

Cesto vyberieme z miesiča vyformujeme z neho guľu, vložime do naolejovanej plastovej nádoby a zakryjeme. Cesto necháme odstáť pri izbovej teplote 30 - 60  minút. Potom cesto vyberieme na podložku, ktorú si predtým naolejujeme a vyformujeme guľôčky v hmotnosti 230 - 260g, vložíme ich do bedničky, nádoby alebo boxu, prikryjeme a necháme pizza guľky odpočívať 30- 60 minút. Následne necháme cesto dozrieť pri kontrolovanej teplote 4 ℃ 24 / 32 hodín.  Potom Boxy s pizza guličkami vyberieme zo zrenia a pri izbovej teplote necháme odstáť minimálne 3 hodíny pred použivaním.

Príprava a pečenie: Na ploche kde budeme pripravovať pizzu si pripravíme si kôpku z múky Spolvero. Poprášime si cesto a potravinársku špachtlu múkou Spolvero, aby sa nám pizza gulička nelepila, vyberieme pizza guličku z boxu. Položime pizza guľku do kôpky múky a stáčaním a technikou vyformujeme z pizza guľky disk v prieme 30 - 35 cm. Odstránime nahromadenú múku spod pizza cesta a položime ho na čistý priestor, kde budeme pizza cesto pripravovať. Podľa chuti môžeme cesto osoliť, ale nemusíme. Suroviny na pizzu ukladáme postupne z vnútra smerom von, ako je to pri talianskej pizzi bežné. Príklad: Základ na pizzu, mozzarela, prosciutto cotto, kukurica. Pečieme pri teplote od 320 ℃ - 350 ℃ / 3 - 5 minút záleži od druhu pizza pece.