Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Rizoto s jahodami a proseccom

20. 5. 2022Perfetto
Ryža
Príprava / Varenie 40 min
Počet porcií 3 porcie
Náročnosť receptu Jednoduchý
Počet ingrediencií 9

Ingrediencie

  • Zmes na prípravu rizota s jahodami 300 g
  • Zeleninový bujón 1 kocka
  • Prosecco 1,5 dcl
  • Jahody Podľa chuti
  • Syr macerovaný v proseccu 100 g
  • Soľ Podľa chuti
  • Cesnak 1 strúčik
  • Olivový olej 2 PL
  • Maslo 80 g

Postup

Príprava talianskeho rizota je naozaj jednoduchá. My sme si dnešné rizoto ozvláštnili o prosecco a čerstvé jahody. Nachystáme si panvicu, hrniec, potrebné suroviny a môžeme sa pustiť do varenia.

V menšom hrnci si pripravíme bujón a privedieme ho do varu. Nakrájame si jahody, dáme ich do misky, pridáme soľ a zalejeme ich prosecom.  

Na panvici si na olivovom oleji a masle osmažíme nakrájaný strúčik cesnaku. /Ak neradi zahryznete pri jedení do cesnaku môžete cesnak po osmažení z oleja vybrať. Taktiež dávame pozor na to aby sme cesnak nesmažili príliš dlh a nezhorkol nám./

Na panvicu si vysypeme celú zmes na prípravu jahodového rizota a krátko osmažíme. Následnedne si precedíme prosecco od jahôd, ktoré sme si pripravili do misky. Týmto proseccom podlejeme zmes, ktorú máme na panvičke a krátko spolu osmažíme aby nám vyprchal alkohol. 

Do takto pripraveného základu budeme postupne podlievať vopred pripravený zeleninový bujón a priebežne miešať. Rizoto si dokoreníme podľa chuti soľou a čiernym korením. Približne v polovici varenia ryže si k nej pridáme jahody, ktoré sme si chvíľu macerovali v proseccu. /Do rizota si môžete pridať toľko jahôd koľko uznáte za vhodné./ 

Rizoto priebežne podlievame bujónom, kým nie je ryža na skus mäkká alebo polomäkka. Ak máme ryžu správe uvarenú, rizoto odstavíme a pridáme doň maslo. /Pridaním masla do rizota dosiahnete jeho krásnu krémovosť./ Pokiaľ sa nám maslo roztopí nastrúhame si syr macerovaný v šumivom víne, ktorý krásne podtrhne chuť prosecca pridaného do rizota. Pridaním masla do rizota dosiahnete jeho krásnu krémovosť. 

Rizoto podávame spolu s nastrúhaným syrom a kúskami čerstvých jahôd. /V prípade ak nemáte syr, ktorý sme využívali my môžete využiť aj parmezán./ K tomuto jedlu odporúčame párovať polosuché prosecco Demi Sec. Prajeme Vám dobrú chuť.