Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Veľkonočný taliansky chlebík

23. 3. 2022Perfetto
Príprava / Varenie 150 min
Počet porcií 6 porcie
Náročnosť receptu Stredná
Počet ingrediencií 9

Ingrediencie

  • Mlieko 300 ml
  • Maslo 75 g
  • Sušené droždie 4 g
  • Soľ Štipka
  • Kryštálový cukor 100 g
  • Vajcia 6 ks
  • Talianska múka typu "0" 568 g
  • Voda 1 PL
  • Farebná posýpka (dekorácia) Podľa potreby

Postup

Taliansky veľkonočný chlieb alebo Pane di Pasqua je jedným z tradičných chlebov, ktorých príprava je naozaj jednoduchá. Tento slávnostný chlieb podobný brioške je zároveň veľmi zábavný vďaka pridaným posýpkam a vajíčkam v strednej časti.

Pusťme sa teda do jeho prípravy. V malom hrnci si zmiešame mlieko a maslo, ktoré zľahka zahrejeme. Musíme dávať pozor aby teplota mlieka nepresiahla 54°C. Príliš vysoká teplota môže „zabiť“ kvasnice.

V miske miesiča si zmiešame droždie, soľ a cukor. Pridáme dve vajíčka a spolu vyšľaháme. Následne pridáme zohriate mlieko s maslom a polovicu pripravenej múky. S nástavcom na hák miesime cesto pri strednej rýchlosti do hladka asi 2 minúty. Boky mixéra oškrabávame špachtľou podľa potreby, aby sa nám múka pekne zapracovala.

Pomaly pridáme zvyšnú múku a miesime na stredne nízkej rýchlosti a podľa potreby opäť oškrabávame boky. Miesime, kým nie je cesto tuhé a mierne lepkavé – približne 12 minút. Hotové cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a miesime 3-4 minúty, pričom pridáme ešte trochu múky aby sa nám cesto nelepilo na ruky a dosku.

Z cesta vytvarujeme guľu a vložíme ju do vymastenej nádoby, ktorú prekryjeme fóliou alebo utierkou. Cesto necháme odpočívať 10 minút pri izbovej teplote.

Odpočinuté cesto si rozdelíme na 6 rovnakých kusov. Vytvoríme si z nich podlhovasté valčeky rovnakých dĺžok. Vezmeme 2 kusy a navzájom ich prepletieme do kruhu pričom konce zatlačíme k sebe. Uistíme sa, že nám konce pevne držia. Tento postup opakujeme aj so zvyšnými 4 valčekmi cesta.

Hotové pletence položíme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Na jeden plech dávame maximálne 2ks pletencov aby mali dostatok miesta pri kysnutí. Plech na pečenie voľne prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 60 minút. Medzi tým si uveríme 3 vajíčka na mäkko, ktoré budeme neskôr vkladať do chleba.

Predhrejeme si rúru na 180°C. Rozbijeme si jedno vajíčko a spolu s 2PL vody ho vidličkou rozšľaháme. Podkysnuté chlebíky odkryjeme a potrieme týmto rozšľahaným vajíčkom a posypeme posýpkami aké máme momentálne doma. Do stredu každého chleba položíme predvarené vajíčko. Vajíčko nezatláčame do cesta, pretože pri pečení jemne zapadne aj samo.

Chlieb vložíme do stredu vyhriatej rúry a pečieme do zlatista približne 15-18 minút. Upečený chlieb preložíme na chladiaci rošt. Chlieb chutí najlepšie potretý lahodným talianskym maslom a džemom no kombinovať ho môžete aj so slanými veľkonočnými dobrotami.