Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Veľkonočná torta Pasqualina

23. 3. 2022Perfetto
Príprava / Varenie 150 min
Počet porcií 8 porcie
Náročnosť receptu Stredná
Počet ingrediencií 13

Ingrediencie

  • Hladká múka (cesto) 500 g
  • Olivový olej (cesto) 2 PL
  • Voda (cesto) 300 g
  • 400 g Čerstvý špenát (plnka)
  • Šalotka (plnka) 1 ks
  • Ricotta (plnka) 250 g
  • Parmezán (plnka) 200 g
  • Vajíčka (plnka) 8 ks
  • Olivový olej Podľa potreby
  • Drvený majorán (plnka) Podľa chuti
  • Soľ (plnka) Podľa chuti
  • Čierne korenie (plnka) Podľa chuti
  • Muškátový oriešok (plnka) Podľa chuti

Postup

Torta Pasqualina je slaný koláč, ktorý sa zvyčajne jedáva počas Veľkej noci aj vďaka sezónnymi surovinám, ktoré v ňom využívame. Ako sa vraví „koľko ľudí toľko chutí“ každá talianska domácnosť či región si tento koláč pripravuje podľa seba s malými obmenami či tajnými prísadami.

Začneme so samotnou prípravou plnky a neskôr sa pustíme do prípravy cesta. Umyjeme a osušíme si špenát. Cibuľu si nakrájame na malé kúsky a opražíme ju na olivovom oleji vo väčšej panvici. Keď je cibuľa sfarbená do zlatista pridáme listy špenátu, soľ a majoránku.

 

Keď sme si špenát podinstovali, odstavíme ho a necháme vychladnúť. Nastrúhame si parmezán a v miske rozmiešame ricottu, soľ, nastrúhaný parmezán a muškátový oriešok.

Prechladnutý špenát si preložíme na denko, pokrájame na malé kúsky a následne vložíme do misy kde ho zmiešame s dvoma vajíčkami. Do tejto hmoty pridáme zmes z ricotty a parmezánu.

Pripravíme si samotné cesto. V mise si zmiešame múku, vodu, soľ a olivový olej. Rukami začneme spracovávať cesto kým sa nám suroviny nespoja. Následne si cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Na doske cesto ešte rozpracujeme kým nebude vláčne.

Hotové cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú časť vyvaľkáme na tenký okrúhly plát. Pripravíme si okrúhly plech, ktorý vymastíme olivovým olejom. Prvú časť cesta vložíme do plechu, preložíme okraje za kraj formy a cesto potrieme olivovým olejom a priložíme ďalším plátom vyvaľkaného cesta.

Vezmeme si vopred pripravenú plnku a naplníme ňou cestom vyloženú formu. Po naplnení spravíme lyžicou do plnky 6 jamiek. Do každej jamky rozbijeme jedno celé vajíčko. Takto pripravený koláč prekryjeme ďalším plátom cesta, ktorý potrieme olivovým olejom a priložíme ďalším plátom cesta. Takto navrstvené cesto nám v konečnom dôsledku vytvorí pekný efekt po upečení.

Okraje cesta orežeme tak aby nám ostal cca 1,5 okraj. Tento okraj prstami postupne zahýname od okraja formy smerom do vnútra čím vytvoríme pekný dekór koláča. Hotový koláč potrieme olivovým olejom a na niekoľkých miestach prerežeme alebo prepichneme vidličkou.

Koláč vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 60-70 minút, podľa typu rúry.

Takto upečený slaný koláč môžeme servírovať na teplo i na studeno. K tomuto typu jedla odporúčame podávať minerálne biele víno I Feudi di Romans Fysi.