Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Domáce tortellini s pistáciovo - hľuzovkovým pestom

26. 1. 2022Perfetto
Príprava / Varenie 80 min
Počet porcií 4 porcie
Náročnosť receptu Stredná
Počet ingrediencií 11

Ingrediencie

  • Múka Semola di Grano (cesto) 200 g
  • Vajíčka (cesto) 1 ks
  • Cviklové pyré (cesto) 2 PL
  • Soľ (cesto) Podľa chuti
  • Sušené huby (omáčka) 10 g
  • Pistáciovo - hľuzovkové pesto (plnka) Podľa chuti
  • Smotana (omáčka) 250 g
  • Olivový olej (omáčka) Podľa potreby
  • Cesnak 1ks strúčik
  • Soľ (omáčka) Podľa chuti
  • Čierne korenie (plnka) Podľa chuti

Postup

Domáce cestoviny sú síce náročnejšie na prípravu no o to viac si na nich pochutnáte. Pustíme sa do samotnej prípravy cesta na domáce cestoviny. Pripravíme si potrebné ingrediencie, kuchynský robot a strojček na cestoviny (v prípade ak nemáte kuchynský robot môžete cesto spracovať rukami na pracovnej doske, taktiež ak nemáte strojček na cestoviny, môžete cesto vyvaľkať ručne). V malej mištičke si namočíme sušené huby, ktoré budeme neskôr využívať na prípravu omáčky.

Do nádoby v ktorej budeme miesiť cesto si postupne pridávame preosiatu múku, vajíčka, štipku soli a spustíme miesič. Medzitým si rozmixujeme uvarenú cviklu, z ktorej nám vznikne hladké cviklové pyré a to postupne pridávame k cestu do miesiča.

Cesto je potrebné dostatočne vymiesiť aby sme dosiahli hladkú a vláčnu štruktúru cesta. Ak bude cesto príliš suché, tak pridáme trošku cviklového pyré. Naopak ak je príliš mokré, presypeme múku. Každá múka je totižto inak uskladnená a inak suchá. A tiež každé vajce je inak veľké. 

Pripravené cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 4 rovnaké bochníky. Jednotlivé bochníky lisujeme strojčekom na cestoviny. Náš strojček mal 7 úrovní hrúbky lisovania. Začali sme lisovaním na čísle 7 a postupne sme cesto stenčovali až do čísla 4. Cesto je potrebné prelisovať na každom stupni aspoň 2x. (Ak by sa Vám cesto v lise trhalo, po vytiahnutí ho preložte na polovicu a znova lisujte, postupne upraví svoju štruktúru a vznikne kompaktný plát cesta.) 

Spodný plát si z vrchnej strany jemne potrieme vodou a následne si naň v dostatočných rozostupoch poukladáme guličky plnky - v tomto recepte využijeme hotové sicílske pistáciovo - hľuzovkoé pesto a prekryjeme druhým (suchým) plátom cesta. Keďže pripravujeme tortellini, cesto budeme krájať na štvorce, ktoré následne po naplnení prekladáme do trojuholníka a krajné rohy zlepíme k sebe smerom do vnútra okolo plnky. Cesto okolo plnky dôsledne utlačíme aby nám plnka pri varení nevytiekla. Formičkou vykrajujeme srdiečka ktoré si následne ukladáme na pomúčenú tácku. Zvyšené cesto môžme opäť spracovať a opakovať tento postup.

Pripravíme si hrniec s osolenou vodou. Kým nám voda zovrie pustíme sa do prípravy omáčky. V panvici si na olivovom olej osmažíme cesnak a sušené huby. Po chvíli pridáme smotanu, soľ a čierne korenie. Omáčku necháme na strednom stupni trochu vyredukovať (jemne zahustiť)

Do vriacej vody vložíme srdiečkové raviolli a varíme 5-7 minút. Sem tam premiešame aby sa nám nezlepili.

Na plytký tanier si naservírujeme hotovú omáčku na ktorú si uložíme uvarené plnené srdiečka. Podávame s bielym vínom typu Pinot Grigio.