Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Valentínske domáce cestoviny

26. 1. 2022Perfetto
Cestoviny
Príprava / Varenie 80 min
Počet porcií 2 porcie
Náročnosť receptu Stredná
Počet ingrediencií 10

Ingrediencie

  • Múka "Semola di Grano" (cesto) 200 g
  • Vajíčka (cesto) 1 ks
  • Cviklové pyré (cesto) 2 PL
  • Soľ (cesto) Podľa chuti
  • Ricotta (plnka) 120 g
  • Tuniakové paté (plnka) 50 g
  • Pesto Genovese (omáčka) 2 PL
  • Čerstvý špenát (omáčka) 50 g
  • Cesnak strúčik (omáčka) 1 ks
  • Olivový olej (omáčka) 1 PL

Postup

Pre všetkých zamilovaných je tento recept na domáce cestoviny ako stvorený. Jeho príprava je trošku zdĺhavejšia no o to si to dotyčná osoba bude viac vážiť. Začneme s prípravou jednoduchej plnky zmiešaním talianskeho smotanového syra ricotta a tuniakového paté. Tieto ingrediencie spolu zmiešame v menšej miske a v závere môžme trocha osoliť. Takto pripravenú plnku si zatiaľ odložíme do chladničky.

Pustíme sa do samotnej prípravy cesta na domáce cestoviny. Pripravíme si potrebné ingrediencie, kuchynský robot a strojček na cestoviny (v prípade ak nemáte kuchynský robot môžete cesto spracovať rukami na pracovnej doske, taktiež ak nemáte strojček na cestoviny, môžete cesto vyvaľkať ručne).

Do nádoby v ktorej budeme miesiť cesto si postupne pridávame preosiatu  múku, vajíčka, štipku soli a spustíme miesič. Medzitým si rozmixujeme uvarenú cviklu, z ktorej nám vznikne hladké cviklové pyré a to postupne pridávame k cestu do miesiča.

Cesto je potrebné dostatočne vymiesiť, aby sme dosiahli hladkú a vláčnu štruktúru cesta. Ak bude cesto príliš suché  tak pridáme trošku cviklového pyré. Naopak ak je príliš mokré, presypeme múku. Každá múka je totižto inak uskladnená a inak suchá. A tiež každé vajce je inak veľké. 

Pripravené cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 4 rovnaké bochníky. Jednotlivé bochníky lisujeme strojčekom na cestoviny. Náš strojček mal 7 úrovní hrúbky lisovania. Začali sme lisovaním na čísle 7 a postupne sme cesto stenčovali až do čísla 4. Cesto je potrebné prelisovať na každom stupni aspoň 2x. (Ak by sa Vám cesto v lise trhalo, po vytiahnutí ho preložte na polovicu a znova lisujte, postupne upraví svoju štruktúru a vznikne kompaktný plát cesta.) 

Spodný plát si z vrchnej strany jemne potrieme vodou a následne si naň v dostatočných rozostupoch (podľa veľkosti formičky) poukladáme guličky plnky a prekryjeme druhým (suchým) plátom cesta. Cesto okolo plnky dôsledne utlačíme aby nám plnka pri varení nevytiekla. Formičkou vykrajujeme srdiečka ktoré si následne ukladáme na pomúčenú tácku. Zvyšené cesto môžme opäť spracovať a opakovať tento postup.

Pripravíme si hrniec s osolenou vodou. Kým nám voda zovrie pustíme sa do prípravy omáčky. V panvici si na olivovom olej osmažíme cesnak a  čerstvý špenát do zmäknutia. Špenát preložíme do mixéra a pridáme doň bazalkové pesto a vymixujeme do hladka.

Do vriacej vody vložíme srdiečkové raviolli a varíme 5-7 minút. Sem tam premiešame, aby sa nám nezlepili.

Na plytký tanier si naservírujeme hotovú omáčku na ktorú si uložíme uvarené plnené srdiečka. Podávame s hoblinkami parmezánu a ružovým vínom typu Primitivo.