Valentínsky zeleninový krém

Príprava / Varenie

45 min

Počet porcií

4 porcie

Náročnosť receptu

Jednoduchý

Počet ingrediencií

17 ingrediencií

Ingrediencie

Valgri dusené nové zemiaky
20 ks
Varená cvikla
300 g
Sterilizovaný cícer
200 g
Cibuľa (stredná veľkosť)
1 ks
Cesnak strúčik
1 ks
Olivový olej
2 PL
Mletá rasca
Podľa chuti
Drvený fenikel
Podľa chuti
Trojfarebné korenie
Podľa chuti
Smotana na šľahanie
50 ml
Sekané pistácie (posýpka)
5 g
Hrubozrnná soľ (posýpka)
5 ks
Sézam (posýpka)
5 kg
Rasca celá (posýpka)
2 g
Fenikel celý (posýpka)
2 g
Koriander (posýpka)
1 g
Zeleninový bujón
1 ks
Valentínsky zeleninový krém

Príprava a postup

1

Vraví sa, že "láska ide cez žalúdok", preto si pripravíme túto chuťovo i farbne nezvyčajnú polievku, ktorou môžte potešiť svoju polovičku. Začneme tým, že si v menšom hrnci pripravíme zeleninový bujón, ktorým budeme neskôr zalievať zeleninu a nakrájame si uvarenú cviklu na menšie kúsky. 

 

2

V hrnci v ktorom budeme pripravovať samotnú polievku si rozohrejeme olivový olej na ktorom si následne osmažíme cibuľu, cesnak, celé feniklové semienka a celú rascu, kým bude cibuľka osmažená do zlatista a koreniny pekne rozvoniavať.

3

Následne do takto pripraveného základu pridáme cícer (spolu s nálevom), nakrájanú uvarenú cviklu, dusené nové zemiaky a celé to ešte chvíľu restujeme aby sa nám pekne spojili chute. Po chvíli zalejme vývarom zo zeleninového bujónu (ktorý sme si vopred pripravili) tak aby vývar prekryl zeleninu.

4

Pridáme korenie, jemne osolíme, prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu. Následne znížime teplotu a necháme dusiť 20 minút, alebo kým všetka zelenina nezmäkne.

5

Využijeme čas varenia na prípravu posýpky z pistácií a ďalších prísad. Rozohrejeme panvicu na vyššom stupni a nasypeme pripravenú zmes prísad (viď sekciu ingrediencie), ktorú nasucho opekáme dokiaľ sa nám jemne sfarbí a pekne zavoňajú aj semienka, ktoré sme do tejto posýpky pridali.

6

Keď máme zeleninu mäkkú, pomocou tyčového mixéra rozmixujeme polievku do hladka. Ochutnáme a v prípade potreby dosolíme dokoreníme a pridáme trochu citrónovej šťavy pre vyváženie chutí. Ak chcete polievku trocha zjemniť môžete pridať aj smotanu.

7

Zeleninový krém servírujeme v miskách pokvapkaný olivovým olejom a dekorovaný posýpkou z pistácii a korenín, ktorú sme si pripravili. K polievke podávame biele alebo ružové víno s označením Appassite. 

Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!

Valentínsky zeleninový krém