Špargľa v lístkovom ceste

Príprava / Varenie

40 min

Počet porcií

4 porcie

Náročnosť receptu

Jednoduchý

Počet ingrediencií

9 ingrediencií

Ingrediencie

Chladené lísktové cesto
1 ks
Čerstvá špargľa
12 ks
Gorgonzolla
80 g
Prosciutto Crudo
10 plátkov
Vajíčko
1 ks
Maslo
30 g
Drvený cesnak
Podľa chuti
Sušené bylinky
Podľa chuti
Soľ
Podľa chuti
Špargľa v lístkovom ceste

Príprava a postup

1

Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie na tento jednoduchý recept. Predhrejeme si rúru na 200°C. V malom hrnci si roztopíme maslo a pridáme doň sušený cesnak, soľ a bylinky. Takto pripravené maslo necháme prechladnúť.

2

Medzitým si ošúpeme špargľu a vložíme ju na 5-8 minút (záleží podľa hrúbky špargle) do pary. Pripravíme si misu so studenou vodou (môžeme pridať aj ľad) a špargľu z pary preložíme rovno do ľadovej vody aby si zachovala svoju farbu a zároveň sa nám pekne vychladila. Ochladnutú špargľu osušíme kuchynskými utierkami a pokračujeme v recepte.

3

Lístkové cesto si rozložíme na pracovnú plochu a potrieme ho prechladnutou maslovou zmesou. Následne pridáme gorgonzolu (môžme ju podrviť alebo rozotrieť na cesto). Na vrch natrháme kúsky Prosciutta (alebo inej šunky či salámy, ktorú máte radi) a jemne zatlačíme do cesta aby k nemu kúsky priľnuli.

4

Pripavíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Pomocou rezača na pizzu alebo ostrého noža nakrájame z cesta 12 pásikov. Na každú špargľu budeme postupne omotávať plátok lístkového cesta zo spodu smerom na hor. Omotané špargle ukladáme na plech (lístkové cesto nám trocha narastie preto medzi špargľami nechávame rozostup aspoň 1 centrimeter). Pečieme do zlatista, asi 20-25 minút.

5

Hotové špargle uložíme na vianočnú misu a ponúkneme návšteve ako odľahčený snack po tažkých vianočných jedlách počas sviatkov. K špargľovým snackom odporúčame párovať víno zo severu talianska Gewürztraminer. 

Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!

Špargľa v lístkovom ceste