Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Špargľa v lístkovom ceste

5. 12. 2021Perfetto
Príprava / Varenie 40 min
Počet porcií 4 porcie
Náročnosť receptu Jednoduchý
Počet ingrediencií 9

Ingrediencie

  • Chladené lísktové cesto 1 ks
  • Čerstvá špargľa 12 ks
  • Gorgonzolla 80 g
  • Prosciutto Crudo 10 plátkov
  • Vajíčko 1 ks
  • Maslo 30 g
  • Drvený cesnak Podľa chuti
  • Sušené bylinky Podľa chuti
  • Soľ Podľa chuti

Postup

Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie na tento jednoduchý recept. Predhrejeme si rúru na 200°C. V malom hrnci si roztopíme maslo a pridáme doň sušený cesnak, soľ a bylinky. Takto pripravené maslo necháme prechladnúť.

Medzitým si ošúpeme špargľu a vložíme ju na 5-8 minút (záleží podľa hrúbky špargle) do pary. Pripravíme si misu so studenou vodou (môžeme pridať aj ľad) a špargľu z pary preložíme rovno do ľadovej vody aby si zachovala svoju farbu a zároveň sa nám pekne vychladila. Ochladnutú špargľu osušíme kuchynskými utierkami a pokračujeme v recepte.

Lístkové cesto si rozložíme na pracovnú plochu a potrieme ho prechladnutou maslovou zmesou. Následne pridáme gorgonzolu (môžme ju podrviť alebo rozotrieť na cesto). Na vrch natrháme kúsky Prosciutta (alebo inej šunky či salámy, ktorú máte radi) a jemne zatlačíme do cesta aby k nemu kúsky priľnuli.

Pripavíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Pomocou rezača na pizzu alebo ostrého noža nakrájame z cesta 12 pásikov. Na každú špargľu budeme postupne omotávať plátok lístkového cesta zo spodu smerom na hor. Omotané špargle ukladáme na plech (lístkové cesto nám trocha narastie preto medzi špargľami nechávame rozostup aspoň 1 centrimeter). Pečieme do zlatista, asi 20-25 minút.

Hotové špargle uložíme na vianočnú misu a ponúkneme návšteve ako odľahčený snack po tažkých vianočných jedlách počas sviatkov. K špargľovým snackom odporúčame párovať víno zo severu talianska Gewürztraminer.