Focaccia so sušenými paradajkami a olivami

Príprava / Varenie

900 min

Počet porcií

6 porcií

Náročnosť receptu

Náročná

Počet ingrediencií

17 ingrediencií

Ingrediencie

Manitoba "00" (cesto)
500 g
Celozrnná pšeničná múka "Primitiva" (cesto)
50 g
Kávasok Lievito Madre (cesto)
200 g
Pivo (cesto)
200 ml
Voda (cesto)
175 ml
Olivový olej (cesto)
50 ml
Voda (cesto)
50 ml
Soľ (cesto)
12 g
Sušené paradajky (cesto)
50 g
Čierne olivy (cesto)
80 g
Kurkuma (cesto)
1 čl
Sušená bazalka (ccesto)
1 čl
Cherry pardajky
Na dekoráciu
Čierne olivy
Na dekoráciu
Hrubozrnná soľ
Na dekoráciu
Sušená bazalka
Na dekoráciu
Čerstvé bylinky
Na dekoráciu
Focaccia so sušenými paradajkami a olivami

Príprava a postup

1

Túto chutnú focacciu pripravujeme bez rozkvasu. Vykvasené Lievito madre pridávame rovno do cesta. Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie a pustíme sa do prípravy cesta.

 

2

Do kuchynského robota pridáme vodu a pivo (spolu 375ml), kvások natrhaný na menšie kúsky a obe navážené múky. Z týchto ingrediencií vymiesime hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na misku robota ani na ruky (cesto nemiesime príliš dlho). Ak sme dosiahli túto správnu konzistenciu cesta, misku vyberieme z robota prekryjeme fóliou a necháme „podkysnúť“ 45 minút pri izbovej teplote.

3

Keď nám cesto odstálo požadovaný čas vrátime ho do kuchynského robota a pridáme 50ml vody, olivový olej, soľ a prísady podľa vašej fantázie a chute. My sme si zvolili sušené paradajky, olivy, sušenú bazalku. Miesime kým sa olej úplne nezamieša do cesta.

4

Hotové cesto preložíme do naolejovaného jenského skla, prikryjeme vrchnákom (môžme využiť akúkoľvek uzatvárateľnú nádobu) a prekladáme (cesto prekladáme tak, že ho podoberieme z jednej strany, natiahneme a preložíme na opačnú stranu, takto postupujeme z každej strany)  každú hodinu ešte 3x s intervalom 1 hodina (vždy mokrými rukami aby sa nám na ne cesto nelepilo).

5

Po tomto procese cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a mokrými rukami ho roztiahneme na celú plochu plechu. Cesto potrieme olivovým olejom, zakryjeme fóliou a necháme pomaly kysnúť v chladničke 8-10 hodín.

6

Vykysnuté cesto spoznáme tak, že zväčší svoj objem a vytvoria sa v ňom bubliny. Ak to tak nie je môžete nechať cesto ešte kysnúť pri izbovej teplote. Medzitým si predhrejeme rúru na 250 stupňov Celzia.

7

Pripravené cesto pokvapkáme olivovým olejom, vodou a popicháme mokrými prstami. Vzniknú pekné veľké bubliny. Na vrch poukladáme sušené paradajky olivy, kryštáliky soli, sušenú bazalku (opäť podľa vlastnej fantázie).

8

Focacciu pečieme 15-25 minút (záleží od typu rúry). Upečenú focacciu opatrne vyberieme z plechu a necháme vychladnúť na mriežke a dozdobíme čerstvými bylinkami. Doporučujeme podávať k červenému vínu spolu s lahodným talianskym maslom a syrom Asiago.

Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!

Focaccia so sušenými paradajkami a olivami