Chia kváskový chlieb

Príprava / Varenie

210 min

Počet porcií

4 porcie

Náročnosť receptu

Stredná obtiažnosť

Počet ingrediencií

10 ingrediencií

Ingrediencie

LM kvások - na rozkvas
40 g
Manitoba múka - na rozkvas
40 g
Pitná voda - na rozkvas
40 g
Manitoba múka - na cesto
250 g
Semolínova múka - na cesto
50 g
Múka T650 - na cesto
200 g
Pivo nealko - na cesto
250 g
Pitná voda - na cesto
70 g
Soľ
1čl
Chia semienka
Podľa potreby
Chia kváskový chlieb

Príprava a postup

1

Ako prvý krok si zmiešaním 40g kvásku, 40g vody a 40g múky pripravíme rozkvas a následne realizujeme prípravu samotného cesta.

2

Zmiešame si múky s tekutinou a necháme postáť 1 - 2 hodiny čo sa nazýva autolýza. Následne primiešame pripravený rozkvas a necháme prebiehať asi 30 - 45 minút takzvanú fermentolýzu. Po tomto procese primiešame soľ, chia semienka a cesto dôkladne premiesime pokiaľ dosiahneme elasticitu cesta.

3

Necháme kysnúť na linke 4 - 5 hodín a počas toho prekladáme cesto každých 45 minút. Po tomto procese zvinieme cesto do ošatky (laminácia). Takto pripravené necháme kysnúť pri strabilnej teplote (chladnička) minimálne 12 hodín. Kôli objemu môžeme nechať následne aj na linke. Cesto na vrchnej časti ponarezávame a začneme s pečením.

4

Vyhrejeme si rúru na 250 stupňov a prvýkrát pečieme 15 minút prikryté a násedne ďalších 15 minút odkryté pri zníženej teplote na 200 stupňov. Upečený chlebík necháme vychladnúť pri izbovej teplote a môžme si pochutnať.

Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!

Chia kváskový chlieb