Zemiakový kváskový chlieb
Príprava / Varenie
210 minPočet porcií
4 porcieNáročnosť receptu
Stredná obtiažnosťPočet ingrediencií
11 ingredienciíIngrediencie

Príprava a postup
Ako prvé si pripravíme rozkvas zo 40g kvásku lievito, 40g vody a 40g múky manitoba, čo necháme kysnúť na kuchynskej linke 6 - 8 hodín.
Neskôr si zmiešame múku s vodou a pivom a necháme prebehnúť asi 1 - 2 hodiny autolýzu. Primiešame rozkvas a necháme postáť 35 minút. V závere pridáme nastrúhaný zemiak, soľ, rascu, olej a dôsledne vymiesime aby nám cesto získalo elasticitu a pekne sa oddeľovalo od stien misy.
Necháme kysnúť na linke pokiaľ zdvojnásobí objem, čo môže trvať 3 - 4 hodiny. Zároveň cesto v mise prekladáme každých 45 minút. Následne zvinieme do ošatky a necháme kysnúť v chladničke cca 12 hodín, alebo ho necháme kysnúť na kuchynskej linke kde kysnutie urýchlime.
Teraz nasleduje proces pečenia. Rúru si necháme predhriať spolu aj s jenským sklom na 250 stupňov a necháme takto bežať asi 20 minút aby sa teplota poriadne nakumulovala. Cesto vo vrchnej časti poprerezávame, preklopíme do jenského skla a dáme piecť zakryté prvých 15 minút. Následne chlieb odkryjeme a necháme piecť ďalších 15 minút pri zníženej teplote na 200 stupňov.
Keď je chlieb upečený, vyberieme ho z rúry, pofŕkame vodou a zakrytý necháme postáť asi 5 minút. Preložíme na mriežku aby ochladol a môžme si pochutnať na krásnom voňavom chlebíku.
Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!
