Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Zemiakový kváskový chlieb

18. 3. 2021Perfetto
Príprava / Varenie 210 min
Počet porcií 4 porcie
Náročnosť receptu Stredná obtiažnosť
Počet ingrediencií 11

Ingrediencie

  • LM kvások - na rozkvas 40 g
  • Manitoba múka - na rozkvas 40 g
  • Pitná voda - na rozkvas 40 g
  • Manitoba múka - na cesto 300 g
  • Špaldová múka - na cesto 200 g
  • Pivo - nealko 250 g
  • Pitná voda - na cesto 70 g
  • Uvarený zemiak 1 ks
  • Himalájska soľ 1 čl
  • Celá rasca 1 čl
  • Olivový olej 1 pl

Postup

Ako prvé si pripravíme rozkvas zo 40g kvásku lievito, 40g vody a 40g múky manitoba, čo necháme kysnúť na kuchynskej linke 6 - 8 hodín.

Neskôr si zmiešame múku s vodou a pivom a necháme prebehnúť asi 1 - 2 hodiny autolýzu. Primiešame rozkvas a necháme postáť 35 minút. V závere pridáme nastrúhaný zemiak, soľ, rascu, olej a dôsledne vymiesime aby nám cesto získalo elasticitu a pekne sa oddeľovalo od stien misy.

Necháme kysnúť na linke pokiaľ zdvojnásobí objem, čo môže trvať 3 - 4 hodiny. Zároveň cesto v mise prekladáme každých 45 minút. Následne zvinieme do ošatky a necháme kysnúť v chladničke cca 12 hodín, alebo ho necháme kysnúť na kuchynskej linke kde kysnutie urýchlime.

Teraz nasleduje proces pečenia. Rúru si necháme predhriať spolu aj s jenským sklom na 250 stupňov a necháme takto bežať asi 20 minút aby sa teplota poriadne nakumulovala. Cesto vo vrchnej časti poprerezávame, preklopíme do jenského skla a dáme piecť zakryté prvých 15 minút. Následne chlieb odkryjeme a necháme piecť ďalších 15 minút pri zníženej teplote na 200 stupňov.

Keď je chlieb upečený, vyberieme ho z rúry, pofŕkame vodou a zakrytý necháme postáť asi 5 minút. Preložíme na mriežku aby ochladol a môžme si pochutnať na krásnom voňavom chlebíku.