Zemiakový kváskový chlieb

Príprava / Varenie

210 min

Počet porcií

4 porcie

Náročnosť receptu

Stredná obtiažnosť

Počet ingrediencií

11 ingrediencií

Ingrediencie

LM kvások - na rozkvas
40 g
Manitoba múka - na rozkvas
40 g
Pitná voda - na rozkvas
40 g
Manitoba múka - na cesto
300 g
Špaldová múka - na cesto
200 g
Pivo - nealko
250 g
Pitná voda - na cesto
70 g
Uvarený zemiak
1 ks
Himalájska soľ
1 čl
Celá rasca
1 čl
Olivový olej
1 pl

Príprava a postup

1

Ako prvé si pripravíme rozkvas zo 40g kvásku lievito, 40g vody a 40g múky manitoba, čo necháme kysnúť na kuchynskej linke 6 - 8 hodín.

2

Neskôr si zmiešame múku s vodou a pivom a necháme prebehnúť asi 1 - 2 hodiny autolýzu. Primiešame rozkvas a necháme postáť 35 minút. V závere pridáme nastrúhaný zemiak, soľ, rascu, olej a dôsledne vymiesime aby nám cesto získalo elasticitu a pekne sa oddeľovalo od stien misy.

3

Necháme kysnúť na linke pokiaľ zdvojnásobí objem, čo môže trvať 3 - 4 hodiny. Zároveň cesto v mise prekladáme každých 45 minút. Následne zvinieme do ošatky a necháme kysnúť v chladničke cca 12 hodín, alebo ho necháme kysnúť na kuchynskej linke kde kysnutie urýchlime.

4

Teraz nasleduje proces pečenia. Rúru si necháme predhriať spolu aj s jenským sklom na 250 stupňov a necháme takto bežať asi 20 minút aby sa teplota poriadne nakumulovala. Cesto vo vrchnej časti poprerezávame, preklopíme do jenského skla a dáme piecť zakryté prvých 15 minút. Následne chlieb odkryjeme a necháme piecť ďalších 15 minút pri zníženej teplote na 200 stupňov.

5

Keď je chlieb upečený, vyberieme ho z rúry, pofŕkame vodou a zakrytý necháme postáť asi 5 minút. Preložíme na mriežku aby ochladol a môžme si pochutnať na krásnom voňavom chlebíku.

Suroviny na tento recept môžeš kúpiť aj tu!