Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Pizza so zelenými paradajkami a mortadellou

18. 3. 2021Perfetto
Príprava / Varenie 20 min
Počet porcií 6 porcie
Náročnosť receptu Stredná obtiažnosť
Počet ingrediencií 10

Ingrediencie

  • Múka na pizzu (cesto) 500 g
  • Droždie suché (cesto) 2 g
  • Soľ morská (cesto) 12,5 g
  • Pitná voda (cesto) 2,9 dcl
  • Omáčka zo zelených paradajok 310 g
  • Mortadella 150 g
  • Mozzarella 100 g
  • Parmezán 50 g
  • Ricotta syr 150 g
  • Pistácie 20 g

Postup

Príprava cesta: Ako prvé si múku preosejeme cez sito, do nádoby kde budeme pripravovať cesto. Nalejeme 95% pripravenej vody, nasypeme droždie a mixujeme v mixéri na strednom stupni 5 minút. Následne si rozpustíme soľ v zbytku vody a pridáme ju do kuchynského robota a pokračujeme v miešaní ďalšie 4 minúty. Znížime rýchlosť miešania na nižší stupeň a pokračujeme v miešaní ešte 3 minúty. Cesto vyberieme z kuchynského robota a chvíľu ho ponaťahujeme v rukách, aby sme zistili či má správnu konzistenciu. Cesto vložíme do nádoby vymastenej olivovým olejom a necháme prikryté odpočívať 30 - 60 minút. Odpočinuté cesto vyberieme na pult a rozdelíme si ho na jednotlivé pizza bochníky. My sme si z tohto cesta vytvorili 6 bochníkov.

Pripravené bochníky vložíme do nádoby, prikrijeme utierkou a necháme odpočívať dve hodiny. Následne vložíme nádobu s bochníkmi do chladničky kde pri konštantnej teplote 3 - 7 stupňov necháme 20 - 48 hodín "odpočivať". Pred prípravou pizze je potrebné bochníky vybrať z chladničky aspoň 2 hodiny pred samotným spracovaním.

Príprava pizze v tomto prípade bude jednoduhšia, lebo budeme používať hotové produkty. Predhrejeme si rúru aj s kameňom na pečenie pizze na 330 - 500 stupňov podľa typu rúry a začneme s prípravou. Cesto si vypracujeme do kruhového tvaru tak aby bolo dostatočne tenké aj po okrajoch a okraje zároveň natrieme olivovým olejom.

Na cesto si vylejeme hotovú omáčku zo zelených paradajok a rovnomerne rozortieme naberačkou. Na to nastrúhame parmezán a poukladáme guličky mäkkej mozzarelly. Vložíme do rúry na kameň a pečieme asi 5-7 minút. Následne na cesto poukladáme plátky mortadelly a dáme zapiecť ešte asi na 2-3 minúty. Je dôležité sledovať okraje pizze ako sa nám sfarbujú a podľa toho regovať.

Upečenú pizzu vyberieme z rúry a pred servírovaním ju doplníme ešte ricottou a posekanými pistáciami. Môžme smelo pokvapkať aj olivovým olejom a popriať si už len dobrú chuť. Odporúčame podávať so suchým bielym vínom Chardonnay.