Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Pizza San Marzano

18. 3. 2021Perfetto
Príprava / Varenie 20 min
Počet porcií 6 porcie
Náročnosť receptu Stredná obtiažnosť
Počet ingrediencií 17

Ingrediencie

  • Múka na pizzu (cesto) 500 g
  • Droždie suché (cesto) 2 g
  • Soľ morská (cesto) 12,5 g
  • Pitná voda (cesto) 2,9 dcl
  • San marzano lúpané paradajky 200 g
  • Čerstvé paradajky 100 g
  • Mrkva 1 ks
  • Zeler stonkový 1 stonka
  • Cibuľa 1 stredná
  • Cesnak strúčik 3 ks
  • Mozzarella mini 100 g
  • Parmezán 50 g
  • Bazalka vňať 1 ks
  • Olivový olej Podľa potreby
  • Hrubozrnná soľ Podľa potreby
  • Čierne korenie Podľa potreby
  • Sušená zmes na pizzu Podľa potreby

Postup

Príprava cesta: Ako prvé si múku preosejeme cez sito, do nádoby kde budeme pripravovať cesto. Nalejeme 95% pripravenej vody, nasypeme droždie a mixujeme v mixéri na strednom stupni 5 minút. Následne si rozpustíme soľ v zbytku vody a pridáme ju do kuchynského robota a pokračujeme v miešaní ďalšie 4 minúty. Znížime rýchlosť miešania na nižší stupeň a pokračujeme v miešaní ešte 3 minúty. Cesto vyberieme z kuchynského robota a chvíľu ho ponaťahujeme v rukách, aby sme zistili či má správnu konzistenciu. Cesto vložíme do nádoby vymastenej olivovým olejom a necháme prikryté odpočívať 30 - 60 minút. Odpočinuté cesto vyberieme na pult a rozdelíme si ho na jednotlivé pizza bochníky. My sme si z tohto cesta vytvorili 6 bochníkov.

Pripravené bochníky vložíme do nádoby, prikrijeme utierkou a necháme odpočívať dve hodiny. Následne vložíme nádobu s bochníkmi do chladničky kde pri konštantnej teplote 3 - 7 stupňov necháme 20 - 48 hodín "odpočivať". Pred prípravou pizze je potrebné bochníky vybrať z chladničky aspoň 2 hodiny pred samotným spracovaním.

Na omáčku budeme potrebovať menší hrniec, tak aby sme v ňom na olivovom oleji mohli orestovať stredné kusy mrkvy, stonkového zeleru, cibule a cesnaku. Následne k základu pridáme čerstvé paradajky, ktoré sme si obvarili a olúpali a taktiež aj sterilizované san marzano paradajky. Osolíme, okoreníme a prykryté varíme asi 40 minút.

Následne zmes prepasírujeme cez sitko, prepasírovanú hmotu dáme variť asi na 10 min s vňaťou bazalky.  V závere bazalku z omáčky vyberieme a omáčku odstavíme. Vezmeme si pripravený pizza bochník, ktorý sa posnažíme pomocou zručnosti nám blízkej vytvarovať na oválny plát tenkého cesta s hrubšími okrajmi, ktorého okraje potrieme olivovým olejom. Na tento si vylejeme základnú pizza omáčku, nastrúhame parmezán, poukladáme mini mazzarelly a posypeme špeciálnou sušenou zmesou na pizzu.

Rúru si predhrejeme na 330 - 500 stupňov podľa typu rúry, spolu aj s kameňom na pečenie pizze. Do vyhrietej rúry vložíme pripravené pizza cesto s ingredienciami a pečieme zhruba 5 - 10 minút. Pizzu podávame s parmezánovými hoblinami, bazalkovými lístkami a môžme pokvapkať aj olivovým olejom. Takto pripravenú si ju nakrájame na kúsky a môžme si pochutnať spolu s pohárom červeného vína typu Malvasia Nera.