Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Pizza s pestom genovese

18. 3. 2021Perfetto
Príprava / Varenie 20 min
Počet porcií 6 porcie
Náročnosť receptu Stredná obtiažnosť
Počet ingrediencií 13

Ingrediencie

  • Múka na pizzu (cesto) 500 g
  • Droždie suché (cesto) 2 g
  • Soľ morská (cesto) 12,5 g
  • Pitná voda (cesto) 2,9 dcl
  • Pasírovaná zmes z paradajok 200 g
  • Mozzarella mäkká 100 g
  • Parmezán 100 g
  • Pesto genovese 60 g
  • Olivový olej Podľa potreby
  • Hrubozrnná soľ Podľa potreby
  • Čierne korenie Podľa potreby
  • Cesnak drvený Podľa potreby
  • Bazalka vňať 1 ks

Postup

Príprava cesta: Ako prvé si múku preosejeme cez sito, do nádoby kde budeme pripravovať cesto. Nalejeme 95% pripravenej vody, nasypeme droždie a mixujeme v mixéri na strednom stupni 5 minút. Následne si rozpustíme soľ v zbytku vody a pridáme ju do kuchynského robota a pokračujeme v miešaní ďalšie 4 minúty. Znížime rýchlosť miešania na nižší stupeň a pokračujeme v miešaní ešte 3 minúty. Cesto vyberieme z kuchynského robota a chvíľu ho ponaťahujeme v rukách, aby sme zistili či má správnu konzistenciu. Cesto vložíme do nádoby vymastenej olivovým olejom a necháme prikryté odpočívať 30 - 60 minút. Odpočinuté cesto vyberieme na pult a rozdelíme si ho na jednotlivé pizza bochníky. My sme si z tohto cesta vytvorili 6 bochníkov.

Pripravené bochníky vložíme do nádoby, prikrijeme utierkou a necháme odpočívať dve hodiny. Následne vložíme nádobu s bochníkmi do chladničky kde pri konštantnej teplote 3 - 7 stupňov necháme 20 - 48 hodín "odpočivať". Pred prípravou pizze je potrebné bochníky vybrať z chladničky aspoň 2 hodiny pred samotným spracovaním.

Na túto pizzu si pripravíme veľmi jednoduchú omáčku z pasírovaných paradajok. V panvici si ohrejeme olivový olej aj so sušeným granulovaným alebo plátkami cesnaku a prilejeme pasírované paradajky. Osolíme, okoreníme a povaríme asi 5 minút kde v závere pridáme vňať bazalky pre výraznejšiu chuť aj arómu. Medzitým si dáme predhriať rúru aj s kameňom na pečenie pizze na 330 - 500 stupňov podľa typu rúry.

Z pripraveného pizza bochníka si vytvarujeme okrúhly formát cesta dostatočne tenký aj po okrajoch a zároveň si okraje cesta potrieme olivovým olejom. Na cesto navrstvíme a rovnomerne rozotireme naberačkou paradajkový základ, nastrúhame parmezán a natrháme kúsky mäkkej mozzarelly. Potom vložíme cesto so základnými ingredienciami do vyhriatej rúry na kameň a pečieme zhruba 5 -10 minút veľmi záleží od rúry, preto je potrebné pizzu kontrolovať.

Upečenú pizzu vyberieme a pred servírovaním doplníme výborným pestom genovese, hoblinami parmezánu, bazalkou a ochutíme pár strekmi olivového oleja. Párujeme s bielym vínom typu Sauvignon Blanc.