Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Pizza s omáčkou zo žltých paradajok

18. 3. 2021Perfetto
Príprava / Varenie 15 min
Počet porcií 6 porcie
Náročnosť receptu Stredná obtiažnosť
Počet ingrediencií 13

Ingrediencie

  • Múka na pizzu (cesto) 500 g
  • Droždie suché (cesto) 2 g
  • Soľ morská (cesto) 12,5 g
  • Pitná voda (cesto) 2,9 dcl
  • Lúpané žlté paradajky 400 g
  • Ricotta 150 g
  • Cuketa plátky 100 g
  • Čierne olivy 50 g
  • Olivový olej 1 dcl
  • Bazalka vňať Podľa potreby
  • Soľ hrubozrnná Podľa potreby
  • Mozzarella tvrdá 100 g
  • Parmezán Podľa potreby

Postup

Príprava cesta: Ako prvé si múku preosejeme cez sito, do nádoby kde budeme pripravovať cesto. Nalejeme 95% pripravenej vody, nasypeme droždie a mixujeme v mixéri na strednom stupni 5 minút. Následne si rozpustíme soľ v zbytku vody a pridáme ju do kuchynského robota a pokračujeme v miešaní ďalšie 4 minúty. Znížime rýchlosť miešania na nižší stupeň a pokračujeme v miešaní ešte 3 minúty. Cesto vyberieme z kuchynského robota a chvíľu ho ponaťahujeme v rukách, aby sme zistili či má správnu konzistenciu. Cesto vložíme do nádoby vymastenej olivovým olejom a necháme prikryté odpočívať 30 - 60 minút. Odpočinuté cesto vyberieme na pult a rozdelíme si ho na jednotlivé pizza bochníky. My sme si z tohto cesta vytvorili 6 bochníkov.

Pripravené bochníky vložíme do nádoby, prikrijeme utierkou a necháme odpočívať dve hodiny. Následne vložíme nádobu s bochníkmi do chladničky kde pri konštantnej teplote 3 - 7 stupňov necháme 20 - 48 hodín "odpočivať". Pred prípravou pizze je potrebné bochníky vybrať z chladničky aspoň 2 hodiny pred samotným spracovaním.

K príprave základnej omáčky budme potrebovať žlté pelati paradajky (my sme použili sterilizované), ktoré vložíme do panvice s olivovým olejom a strúčikom cesnaku. Paradajky popučíme trocha osolíme a necháme prikryté variť. Asi po 30 minútach hmotu rozmixujeme ponorným mixérom kôli jemnej štruktúre omáčky (kto má k dispozícii ručný pasírovač môže použiť aj ten). Následne vložíme do omáčky väčšiu vňať bazalky a spolu ešte asi 10 minút povaríme, poprípade ešte dochutíme soľou.

Cuketku sme si opláchli vodou, narezali na plátk,y pokvapkali olivovým olejom a sprudka opiekli na grile (môžme aj na rebrovej panvici). Čierne olivy sme si prepolili na menšie kúsky.

Rúru sme si predhriali na 330 - 500 stupňov spolu aj s kameňom na ktorom sme následne pizzu piekli. Bochník si vytvarujeme na potrebný formát, okraje cesta natrieme olivovým olejom a nanesieme naň paradajkový základ. Na to nastrúhame parmezán, poukladáme kúsky mozzarelly a vložíme do vyhriatej rúry piecť asi na 5-7 minút.

Následne na pizzu poukladáme cuketu, olivy, pár kúskov žltých paradajok a dáme dopiecť ešte asi na tri minúty. Pizzu vyberieme z rúry, naservírujeme a môžme si pochutnať ako v talianskej trattorii. Doporučujeme podávať spolu s bielym vínom typu Sauvignon či Friulano.