Zanotto

Vinárstvo Zanotto, špecializujúce sa výrobou prosecca, je vinárstvom, ktoré napriek svojmu medzinárodnému úspechu zostáva príbehom a víziou jedného jediného človeka, a tým je sám jeho zakladateľ Ricardo Zanotto. Zanotto nevlastní žiadne vinice, hrozno z viníc si necháva dovážať s pomocou enológov po dôkladnom zvážení toho, akú pôdu a odrodu potrebuje, aby stvoril svoje vysnené prosecco, ktoré je jeho vášňou. Túto vášeň po ochutnávke jeho vín iste budete zdieľať spolu s ním.

Zanotto rád hovorí, že každý, kto ochutná jeho prosecco, by mal v každej fľaši objaviť to, čo on sám objavil v proseccu za mladosti, kedy ho očarilo prvý raz. Snaží sa zachytiť pocit, istú auru a cit, a konzervovať ju s láskou do fľaše. O svojej práci hovorí, že sa skôr podobá šitiu, než farmárčeniu. Každé hrozno si vyžaduje odlišnú techniku, odlišný prístup, tradíciu, ako aj načasovanie – to všetko mu Zanotto venuje s chlapčenským nadšením, aké sa mohlo voči vínu zrodiť len v Taliansku.

Vďaka svojmu systému a cielenej spolupráci s určitými pestovateľmi vína môže každý rok vytvárať presne také víno, na aké má chuť. Vyberá si kvalitu, tradíciu a chuť. Ako však sám vraví, v Osterii, kde žije, sa pri víne nemyslí na technické detaily, ani sa k nemu neprivoniava nosom. Prosto sa pije a užíva v dobrej spoločnosti. Jeho cieľom je vytvárať práve proseccá na to určené – vína, ktoré si má človek prosto užiť. Ak mu dáte šancu, jeho víno vás iste prenesie do Osterie presne tak, ako to Zanotto chce. 

Zanotto