Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Monkey bread

2. 12. 2022Perfetto
Príprava / Varenie 240 min
Počet porcií 8 porcie
Náročnosť receptu Stredná
Počet ingrediencií 15

Ingrediencie

  • Mlieko (cesto) 375 g
  • Sušené droždie (cesto) 2 a 1/4 čl
  • Kryštálový cukor (cesto) 52 g
  • Hladká múka (cesto) 650 g
  • Soľ (cesto) 1 čl
  • Vajcia (cesto) 2 ks
  • Maslo (cesto) 82 g
  • Rozpustené maslo (na obaľovanie) 1/4 hrnčeka
  • Kryštálový cukor 1 hrnček
  • Mletá škorica 1 PL
  • Rozpustené maslo (glazúra) 1/2 hrnčeka
  • Hnedý cukor (glazúra) 1 hrnček
  • Kryštálový cukor (karamel) 85 g
  • Voda 20 g
  • Šľahačka (karamel) 120 g

Postup

Začneme tým, že si zohrejeme mlieko na 35°C. Pridáme doň drozdie, 1PL cukru a necháme si to zatiaľ bokom. Roztopíme si maslo, ktoré necháme trocha prechladnúť (maslo nesmie byť horúce).

Preosejeme si múku do ktorej pridáme cukor, soľ a na pomalých otáčkach miesime a zároveň postupne pridávame roztopené maslo. Keď sa nám maslo spoji s múkou, pridáme mlieko s droždím (ktoré sme si vopred zmiešali), 2 vajíčka a vypracujeme trochu lepivé cesto.

Miesime približne 2-4 minúty. Hotové cesto si cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a obúchame ho približne 2-3 minúty až kým bude mať pekný lesklý povrch. Cesto necháme v zakrytej miske odpočívať 10 minút. Následne znovu búchame cestom o linku 2-3 minúty. Takto obúchané cesto dáme do misky zakryjeme fóliou a necháme kysnúť približne 1-2 hodiny alebo kým zdvojnásobí svoj objem.

Po vykysnutí si vytvarujeme z cesta guličky (každá gulička by mala mať približne 30g). Pripravíme si formu na bábovku, ktorú vytrieme maslom. Pripravíme si mištičku v ktorej si zmiešame cukor so škoricou. Roztopíme si maslo, necháme ho trocha prechladnúť a potrieme ním každú guličku, ktorú následne obalíme v pripravenom cukre a uložíme do formy. Keď sú všetky guličky obalené a poukladané vo forme znovu zakryjeme a necháme kysnúť 20 minút.

Predhrejeme si rúru na 175°C. Po vykvasení si v menšom hrnci zmiešame cukor, maslo a privedieme k varu. Horúcu glazúru prelejeme do formy s guličkami. Takto pečieme približne 35-40 minút do zlatista. Po upečení a vychladnutí, vyberieme koláč z formy a prelejeme karamelom.

Príprava karamelu: Cukor s vodou roztopíme na ohni - zmes nemiešame. Môžme pridať pár kvapiek citrónovej šťavy, aby sa nám netvorili kryštáliky cukru. Počkáme kým sa vytvorí karamel - zlatistej farby. Medzi tým si zohrejeme šľahačku (šľahačka nesmie vrieť). Keď má karamel zlatistú farbu pomaly prilievame horúcu šľahačku a rýchlo miešame metličkou. Znížime teplotu a ešte povaríme 1 minútu. Necháme vychladnúť.