Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Mediteránsky kváskový chlieb

12. 3. 2021Perfetto
Príprava / Varenie 90 min
Počet porcií 10 porcie
Náročnosť receptu Stredná obtiažnosť
Počet ingrediencií 7

Ingrediencie

  • Kvások lievito madre - na rozkvas 100 g
  • Polohrubá múka - na rozkvas 100 g
  • Pitná voda - na rozkvas 100 g
  • Manitoba múka - na cesto 500 g
  • Pitná voda - na cesto 280 g
  • Soľ - na cesto 15 g
  • Zápar zo semienok v 70° vode 30 g

Postup

Deň pred samotnou prípravou chleba si nachystáme rozkvas (100g kvásku Lievito madre + 100g polohrubej múky + 100g pitnej vody), ktorý necháme stáť na linke celú noc.

Ráno začneme s prípravou samotného cesta, kde budeme spájať 500g múky manitoba, 280g pitnej vody, 15g soli a taktiež zápar zo semienok, ktoré sme si predtým zaliali so 70 stupňovou vodou a scedili.

V prvom rade zmiešame múku s vodou a necháme odstáť na linke. Po hodine primiešavame rozkvas, soľ a semienka. Poprípade niečo čím chceme aby bol chlebík výnimočný. Cesto necháme na linke a v priebehu dvoch hodín ho prekladáme, ponaťahujeme konce, prekladáme do stredu cesta a jemne miesime. My sme cesto na linke naťahovali ako to len šlo. To sa nazýva prekladanie.

Ak získava cesto aspoň dve, tri bubliny a zväčšuje objem, je čas stočiť ho do ošatky. Poskladáme ako do perinky z každej strany a vložíme do škrobom vysypanej ošatky. Takto to môže ostať na linke do večera aby sa objem zdvojnásobil a môžme prejsť k samotnému pečeniu. Ale my sme cesto ešte nechali odpočívať v chladničke do rána kde je stabilná teplota.

Ráno si cesto vyberieme z chladničky a pokiaľ sa nám rúra nahreje na 250 stupňov tak je aj cesto pripravené. Nezabudnite si rúru nahrievať spolu aj s jenským sklom a vrchnákom. Keď máme všetko nahriate tak do skla vložíme papier na pečenie na to uložíme cesto a prykryté pečieme 15 minút na 250 stupňoch.

 

Následne vrchnák odoberieme, teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme ďalších 30 minút. Chlebík musí mať dutý zvuk keď naň poklopeme zo spodnej časti. Ak je výsledok takýto, môžete chlebík nechať chladiť a čoskoro si na ňom pochutnáte. Ochutnajte chlebík s čerstvým maslom a plátkami prosciutto cotto, alebo si ho len namáčajte do olivového oleja. Takto s olivovým olejom je najlepším sprievodcom k dobrému vínu napríklad lahodnému Primitivu.