Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Kváskový chlieb s pivom

16. 9. 2021Perfetto
Príprava / Varenie 720 min
Počet porcií 4 porcie
Náročnosť receptu Stredná
Počet ingrediencií 7

Ingrediencie

  • Manitoba "00" 450 g
  • Pšeničná celozrnná múka 50 g
  • Pivo 200 g
  • Voda 200 g
  • Kvások LM 50 g
  • Soľ 1,5 čl
  • Slad 1 čl

Postup

Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie na prípravu chleba a môžme začať. Zmiešame si múku s tekutinami a necháme cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny. (Autolýza: proces, ktorý nastáva po zmiešaní vody s múkou bez soli a iných surovín cesta. Primárnym dôvodom autolýzy je vodou aktivovať enzýmy prítomné v múke.) Následne pridáme kvások, rukou ho chvíľu zamiesime do cesta a necháme prebehnúť fermentolýzu 1 hodinu. (Fermentolýza: k autolyzovanému cestu sa primieša kvások a nechá sa fermentolyzovať hodinu. Naštartuje fermentačné procesy v ceste. Nerobí sa pri ražnej múke.)

Po fermentolýze pridáme soľ, ostatné suroviny a cesto miesime tak dlho aby sa odlepovalo od stien misky a keď ho natiahneme nesmie sa trhať, ale musí byť elastické ako blana (celé miesenie trvá približne 10 minút). Vymiesené cesto premiestníme na naolejovanú pracovnú dosku, ponaťahujeme ho do všetkých strán, toľko koľko sa dá, aby sa netrhalo a poskladáme ho na tretiny z vrchu nadol a zdola nahor a potom z bokov do tvaru bochníka. Celý tento proces sa nazýva laminácia

Následne cesto 3 - 5 hodín prekladáme každých 30 - 45 minút pri izbovej teplote. Prekladáme tak, že cesto podoberieme z každej strany v strede natiahneme dohora a preložíme smerom dopredu. Toto opakujeme dvakrát dopredu, misu otočíme o 180 stupňov, zopakujeme to znovu, misu otočíme o 90 stupňov a tak isto zopakujeme z bokov. V horúcich letných dňoch sa čas môže skrátiť aj na 2,5 hodiny. Záleží od okolitej teploty. 

Pripravené cesto stočíme do ošatky, 1 hodinu necháme odstáť pri izbovej teplote a následne dáme kysnúť do chladničky na 12 hodín. Poprípade môžme cesto stočiť do ošatky, nechať kysnúť pri izbovej teplote 2 - 3 hodiny a dať piecť. Pečieme pri teplote 250 stupňov vo vopred vyhriatej rúre 15 minút so záparou a následne pri teplote 200 stupňov 30 minút

Čerstvo upečený chlebík odporúčame natrieť kvalitným maslom, posoliť a vychutnať si ho, po dobre odvedenej práci.