Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Focaccia so sušenými paradajkami a olivami

25. 10. 2021Perfetto
Príprava / Varenie 900 min
Počet porcií 6 porcie
Náročnosť receptu Náročná
Počet ingrediencií 17

Ingrediencie

  • Manitoba "00" (cesto) 500 g
  • Celozrnná pšeničná múka "Primitiva" (cesto) 50 g
  • Kávasok Lievito Madre (cesto) 200 g
  • Pivo (cesto) 200 ml
  • Voda (cesto) 175 ml
  • Olivový olej (cesto) 50 ml
  • Voda (cesto) 50 ml
  • Soľ (cesto) 12 g
  • Sušené paradajky (cesto) 50 g
  • Čierne olivy (cesto) 80 g
  • Kurkuma (cesto) 1 čl
  • Sušená bazalka (ccesto) 1 čl
  • Cherry pardajky Na dekoráciu
  • Čierne olivy Na dekoráciu
  • Hrubozrnná soľ Na dekoráciu
  • Sušená bazalka Na dekoráciu
  • Čerstvé bylinky Na dekoráciu

Postup

Túto chutnú focacciu pripravujeme bez rozkvasu. Vykvasené Lievito madre pridávame rovno do cesta. Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie a pustíme sa do prípravy cesta.

 

Do kuchynského robota pridáme vodu a pivo (spolu 375ml), kvások natrhaný na menšie kúsky a obe navážené múky. Z týchto ingrediencií vymiesime hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na misku robota ani na ruky (cesto nemiesime príliš dlho). Ak sme dosiahli túto správnu konzistenciu cesta, misku vyberieme z robota prekryjeme fóliou a necháme „podkysnúť“ 45 minút pri izbovej teplote.

Keď nám cesto odstálo požadovaný čas vrátime ho do kuchynského robota a pridáme 50ml vody, olivový olej, soľ a prísady podľa vašej fantázie a chute. My sme si zvolili sušené paradajky, olivy, sušenú bazalku. Miesime kým sa olej úplne nezamieša do cesta.

Hotové cesto preložíme do naolejovaného jenského skla, prikryjeme vrchnákom (môžme využiť akúkoľvek uzatvárateľnú nádobu) a prekladáme (cesto prekladáme tak, že ho podoberieme z jednej strany, natiahneme a preložíme na opačnú stranu, takto postupujeme z každej strany)  každú hodinu ešte 3x s intervalom 1 hodina (vždy mokrými rukami aby sa nám na ne cesto nelepilo).

Po tomto procese cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a mokrými rukami ho roztiahneme na celú plochu plechu. Cesto potrieme olivovým olejom, zakryjeme fóliou a necháme pomaly kysnúť v chladničke 8-10 hodín.

Vykysnuté cesto spoznáme tak, že zväčší svoj objem a vytvoria sa v ňom bubliny. Ak to tak nie je môžete nechať cesto ešte kysnúť pri izbovej teplote. Medzitým si predhrejeme rúru na 250 stupňov Celzia.

Pripravené cesto pokvapkáme olivovým olejom, vodou a popicháme mokrými prstami. Vzniknú pekné veľké bubliny. Na vrch poukladáme sušené paradajky olivy, kryštáliky soli, sušenú bazalku (opäť podľa vlastnej fantázie).

Focacciu pečieme 15-25 minút (záleží od typu rúry). Upečenú focacciu opatrne vyberieme z plechu a necháme vychladnúť na mriežke a dozdobíme čerstvými bylinkami. Doporučujeme podávať k červenému vínu spolu s lahodným talianskym maslom a syrom Asiago.