Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Čokoládovo - čerešňový koláč

11. 7. 2022Perfetto
Príprava / Varenie 70 min
Počet porcií 12 porcie
Náročnosť receptu Jednoduchý
Počet ingrediencií 10

Ingrediencie

  • Horká čokoláda 250 g
  • Maslo 150 g
  • Muškátový oriešok 1/4 ČL
  • Mletá škorica 1/4 ČL
  • Vajcia 4 ks
  • Soľ Štipka
  • Kryštálový cukor 130 g
  • Múka "Dolci e Frolle" 130 g
  • Kypriaci prášok 1/4 ČL
  • Vykôstkované čerešne 150 g

Postup

Začneme prípravou ovocia. My sme si pre tento recept zvolili sezónne ovocie a to čerešne. Samozrejme si vzhľadom na sezónu viete tento koláč pripraviť aj s iným ovocím. Pripravené čerešne si umyjeme, odkôstkujeme a odložíme bokom. Predhrejeme si rúru na 180°C a pustíme sa do prípravy. 

Vo vodnom kúpeli si rozpustíme horkú čokoládu čokoládu (150g), maslo, škoricu a muškátový oriešok. Keď budeme mať zmes pekne krémovú a spojenú necháme si ju bokom trocha prechladnúť. Nasekáme si zvyšok horkej čokolády, ktorú použijeme keď budeme mať hotové cesto. Okrúhlu formu si vystelieme papierom na pečenie.
 

Oddelíme si žĺtka od bielkov. Do mixéra vložime žĺtka s cukrom a spolu vyšľaháme. V ďalšej miske si medzi tým vyšľaháme bielka so štipkou soli do tuha. Keď máme žĺtka pekne vyšľahané pridáme k nim prechladnutú čokoládovo-maslovú zmes, ktorú sme si pripravili vopred. Miešame pár minút kým sa nám obe hmoty nespoja.

V ďalšej miske si zmiešame múku s práškom do pečiva, ktorú postupne pridávame do mixéra k vzniknutej čokoládovej hmote. Keď sa nám všetky tieto suroviny spojili a vytvorili krémovú zmes, pridáme do nej postupne vyšľahané bielka v troch častiach. Zmes bude zo začiatku trochu lepkavá, no ľahkým vmiešaním bielok nám vznikne kompaktná hmota do ktorej v závere ešte primiešame nasekanú horkú čokoládu (100g).  

Hotové cesto nalejeme do okrúhlej formy. Na vrch poukladáme vykôstkované čerešne a zľahka vtlačíme do cesta. Pečieme 45 minút pri teplote 180°C. Aby Vám koláč šiel ľahšie dole krkom odporúčame párovať so sladkým červeným vínom odrody Primitivo. Prajeme dobrú chuť a na zdravie.