Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Chia kváskový chlieb

27. 5. 2021Perfetto
Príprava / Varenie 210 min
Počet porcií 4 porcie
Náročnosť receptu Stredná obtiažnosť
Počet ingrediencií 10

Ingrediencie

  • LM kvások - na rozkvas 40 g
  • Manitoba múka - na rozkvas 40 g
  • Pitná voda - na rozkvas 40 g
  • Manitoba múka - na cesto 250 g
  • Semolínova múka - na cesto 50 g
  • Múka T650 - na cesto 200 g
  • Pivo nealko - na cesto 250 g
  • Pitná voda - na cesto 70 g
  • Soľ 1čl
  • Chia semienka Podľa potreby

Postup

Ako prvý krok si zmiešaním 40g kvásku, 40g vody a 40g múky pripravíme rozkvas a následne realizujeme prípravu samotného cesta.

Zmiešame si múky s tekutinou a necháme postáť 1 - 2 hodiny čo sa nazýva autolýza. Následne primiešame pripravený rozkvas a necháme prebiehať asi 30 - 45 minút takzvanú fermentolýzu. Po tomto procese primiešame soľ, chia semienka a cesto dôkladne premiesime pokiaľ dosiahneme elasticitu cesta.

Necháme kysnúť na linke 4 - 5 hodín a počas toho prekladáme cesto každých 45 minút. Po tomto procese zvinieme cesto do ošatky (laminácia). Takto pripravené necháme kysnúť pri strabilnej teplote (chladnička) minimálne 12 hodín. Kôli objemu môžeme nechať následne aj na linke. Cesto na vrchnej časti ponarezávame a začneme s pečením.

Vyhrejeme si rúru na 250 stupňov a prvýkrát pečieme 15 minút prikryté a násedne ďalších 15 minút odkryté pri zníženej teplote na 200 stupňov. Upečený chlebík necháme vychladnúť pri izbovej teplote a môžme si pochutnať.