Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Bábovka s čokoládovým krémom

17. 9. 2021Perfetto
Príprava / Varenie 70 min
Počet porcií 12 porcie
Náročnosť receptu Jednoduchý
Počet ingrediencií 16

Ingrediencie

  • Hladká múka (bábovka) 200 g
  • Práškový cukor (bábovka) 200 g
  • Vajcia (bábovka) 4 ks
  • Vanilinový cukor (bábovka) 40 g
  • Kypriaci prášok (bábovka) 15 g
  • Voda (bábovka) 1 dcl
  • Olej (bábovka) 1 dcl
  • Kakao (bábovka) Podľa potreby
  • Mascarpone (krém) 500 g
  • Smotana 33% (krém) 250 g
  • Tmavý lieskovcový krém (krém) 125 g
  • Soľ (bábovka) Štipka
  • Horká čokoláda (bábovka) 100 g
  • Ovocie (krém) Na dekoráciu
  • Maslo (bábovka) Na vymastenie formy
  • Hrubá múka (bábovka) Na vysypanie formy

Postup

Príprava bábovky: Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie na prípravu cesta - váhu, mixér, ručný šľahač a bábovkovú formu. Ako prvé si maslom vymastíme celé vnútro bábovkovej formy a vysypeme ju hrubou múkou.

Do dvoch rozličných misiek si oddelíme žĺtka od bielkov. K žĺtkom pridáme práškový cukor, 1 balíček vanilínového cukru, vodu, vložíme do mixéra a miešame až kým sa nám nevytvorí krásna pena. Medzi tým si pripravíme hladkú múku, ktorú si premiešame s kypriacim práškom a začneme pomaličky prisypávať do mixéra k vymiešanej hmote. Necháme mixér aby nám suroviny pekne spojil a medzi tým si vyšľaháme ručným šľahačom bielka so štipkou soli do tuha.

Keď sa nám múka spojí so zvyškom cesta, pridáme olej a krátko premiešame. Nádobu s cestom vyberieme z mixéra a začneme do nej zľahka ručne primiešavať pripravenú penu z bielkov. Predhrejeme si rúru na 170 stupňov. 

Hneď ako bielka opatrne zapracujeme do cesta polovicu hmoty vylejeme do vymastenej bábovkovej formy a do druhej polivice pridáme kakao. Hmotu ručne premiešame aby nám kakao zafarbilo druhú polovicu cesta na tmavo. Nasekáme si horkú čokoládu a primiešame ju k tmavému cestu. Takto pripravené cesto pridáme taktiež postupne do bábovkovej formy. 

Bábovkovú formu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 35 - 45 minút (záleží od typu rúry). Ak chcete zistiť či je už bábovka upečená zapichnite do nej špáradlo alebo špilku ak sa na ňu nebude lepiť cesto, bábovku môžete vybrať z rúry. Kým sa nám bábovka pečie pustíme sa do prípravy čokoládového krému. 

Príprava krému: Vo väčšej miske si vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom skoro do tuha. Pozor aby sme ju neprešľahali! K šľahačke pridáme pripravené mascarpone, mlieko a tmavý lieskovcový krém. Môžte použiť krém s akoukoľvek príchuťou no my sme pre tento recept zvolili práve tento. V prípade, že sa Vám krém zdá príliš hustý môžte doň doliať mlieko podľa potreby. 

Hotový krém naplníme do cukrárenského vrecka a postupne plníme do pripravených mištičiek / pohárikov. Takto hotové dezerty dozdobíme sezónnym ovocím a mätou. 

Kombináciu bábovky a tohto lahodného krému si zamilujete. Odporúčame podávať spolu s prirodzene sladkým šumivým vínom odrody Moscato.